ВАС окончателно реши да защити оранжерията на Доган

2276
ВАС окончателно реши да защити оранжерията на Доган
Снимка: YouTube

Върховният административен съд (ВАС) взе окончателно решение оранжерията до имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в лесопарк „Росенец“ да не се събаря. Тричленен състав на ВАС отмени заповед на зам.-кмета на община Бургас, с която се разпореждаше премахване на обекта. Тя обаче бе обжалвана от фирмата „Хермес Солар“, свързана със строежа.

Решението на върховните съдии е публикувано в сайта на ВАС на 21 ноември. Накратко, мотивите за отмяна на заповедта на зам.-кмета по строителството от декември 2020 г. е липса на конкретика относно обекта край сараите на Ахмед Доган.

Как да си купим ТЕЦ… Варна? Разкрития на Антикорупциония фонд (ВИДЕО)

След като Антикорупционен фонд разкриха множество нарушения във връзка с удълбочаването на варненското езеро, въпросите станаха повеч...

Съдът счита обжалваното решение на зам.-кмета за „неправилно и необосновано“. В него не били описани достатъчно детайлно и ясно кои точно незаконни постройки и с каква площ трябва да бъдат отстранени като незаконни.

По делото са изготвени експертизи, които установяват какво представлява оранжерията. Нареденият за премахване строеж е сглобяема постройка с три свързани части - А, Б и В от метална конструкция с различни размери. Общата площ на трите части е 912 кв.м. Според съда обаче описаният в заповедта строеж не е индивидуализиран в достатъчна степен, което възпрепятства възможността за надлежен съдебен контрол на заповедта и съответствието ѝ с приложимите законови разпоредби.

В разпоредителната част на заповедта е наредено премахването на незаконен строеж "оранжерия с приблизителна площ 500 кв.м". Според ВАС обаче това е площ, неотговаряща на измерената при проверка на вещото лице.

„Според административно-процесуалния кодекс издателят на акта трябва да докаже убедително основанията за издаването на заповедта, което в случая не е направено“, твърдят от съда.

Кеят пред лятната резиденция на Доган ще се премахне за сметка на строителите

Кеят пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган ще се премахне за сметка на строителите. Това каза в ефира на Н...

Припомняме, че в мотивите си ресорният зам.-кмет на Бургас посочваше, че няма данни за годината на построяване на оранжерията, няма инвестиционен проект и разрешение за строеж. През юли 2021 г. Бургаският административен съд реши, че обектът в лесопарк „Росенец“ трябва да бъде премахнат, отхвърляйки жалбата на „Хермес Солар“ и приемайки мотивите на зам.-кмета.

През декември 2021 г. ВАС обаче спаси временно оранжерията, като прие, че предишната инстанция на си изпълнила задълженията и не събрала всички доказателства по случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика