Весела Лечева сменя шефовете на тотото, Йордан Йовчев влиза в УС на Националната спортна база

4243
Весела Лечева сменя шефовете на тотото, Йордан Йовчев влиза в УС на Националната спортна база
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева освобождава от длъжност изпълнителния директор и членовете на Управителния съвет на „Български спортен тотализатор“. Със същата заповед от 23 август тя назначава ново ръководство, съобщиха от ведомството.

С друга заповед Лечева сменя ръководството на „Национална спортна база“ ЕАД, назначено от предшественика ѝ Радостин Василев, и назначава ново.

Решението на принципала за промени в ръководните органи е подадено в Агенцията по вписвания. 

За изпълнителен директор на тотото е назначен Ангел Иванов. Той е завършил УНСС, специалност „Финансов контрол“. Иванов е ръководител в сферата на корпоративните финанси, бизнес администрацията и международното банкиране. Разполага със сериозен опит във финансовия анализ, изграждане на ефективни управленски структури, контрол на разходите и управление на риска, гласи визитката му в ММС.

Таня Андреева е назначена за член на УС на „Български спортен тотализатор“. Тя има 20-годишен юридически стаж. Работила е като юрист в държавния сектор, частния сектор и в адвокатски дружества. Била е и начело на правната дирекция в международна компания. Има над 10 години управленски опит, включително и като  главен секретар на Министерството на младежта и спорта. 

Тотото си купи ресторантьорски услуги за над 1 милион лева с ДДС

Столичният ресторант "Стек и вино" спечели поръчка на тотото за над 1 млн. лв. с ДДС. Той е за организиране на 10 събития на Българския...

Галина Чернева също е сред новите членове на УС на тотото. Тя е юрист, д-р по „Право“, преподавател в СУ „Климент Охридски“. Специализира в дисциплините „Административно право“ и „Административен процес“. През годините заема ръководни длъжности като главен секретар, директор на дирекция в централни и териториални органи на изпълнителната власт. В периода 2005-2009 е член на УС на БСТ.

Друг от новите членове в Управителния съвет е Гея Колекчова. Тя е магистър по „Счетоводство и контрол“ от УНСС и магистър по „Мениджмънт“ от Cotrugli Business School, Хърватия. Сертифициран член е на Института по проектен мениджмънт в САЩ. Има 15-годишен опит в сферата на управление и оценка на инвестиционни проекти, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Радослав Щербаков е последният назначен за член на УС на тотото. Той е финансист с богат опит, като от 1994 г. досега работи по съставянето на бюджети.  Бил е главен счетоводител в Националния осигурителен институт, Министерството на здравеопазването и др. Участва в програми и проекти с международно европейско и национално финансиране.

Припомняме, че през февруари тогавашният спортен министър Радостин Василев назначи Александър Тодоров от „Има такъв народ“ за изпълнителен директор на спортния тотализатор. Той замени Любомир Петров. Преди това пък в УС бе назначен Георгий Султанов и така редовното правителство в онзи момент получи мнозинство в управата на тотото.

"ДП „Български спортен тотализатор“ е основен стълб на финансирането на спорта. Той трябва да се ръководи професионално, а в условията на монополна среда, която законодателят е създал, се очаква чувствително увеличение на приходите, както и оптимизиране, целесъобразност и пълна прозрачност при разходите", пишат сега от ведомството на Весела Лечева.

Весела Лечева: Президенът не се намесва в БСП и не е узвил партията

„Президентът Румен Радев във всички си действия, изказвания и решения винаги е подкрепял БСП. По никакъв случай не мисля, че държ...

„В управлението, както и в спорта, аз имам високи очаквания и смятам, че приходите за федерации и клубове трябва да бъдат много по-големи от досегашните. Новите членове имат богат административен и професионален опит и са хора, на които имам доверие, защото идеите ни за ролята и развитието на БСТ съвпадат. Вярвам, че с резултатите си те ще го оправдаят“, заяви Лечева.

Със заповед от 23 август 2022 г. се сменя и ръководството на „Национална спортна база“ ЕАД (НСБ).

За изпълнителен директор е избран Светослав Русинов - юрист и икономист. Той има 11 години стаж в структурите на НСБ. От 2017 г. е юрисконсулт на „Сердика спортни имоти“ ЕАД. През септември 2020 г. е назначен за главен юрисконсулт в „Академика 2011“ ЕАД.

Йордан Йовчев е най-интересното име в Съвета на директорите на „Национална спортна база“. Той е един от най-големите български спортисти – участник в шест Олимпийски игри, спечелил е четири олимпийски медала и е носител на 4 златни медала от световни първенства. В колекцията си има още десетки други отличия в спортната гимнастика.

Данаил Димов е назначен за член на Съвета на директорите на „Национална спортна база“. Димов е юрист и икономист с 30-годишен опит. Бил е изпълнителен директор на НСБ в продължение на 5 г. от 2005 година. Управлявал е значими икономически проекти в частния и държавния сектор.

Радостин Василев: Положих основите за промяната, но времето беше твърде кратко, за да преборим мафията докрай

Досегашният министър на младежта и спорта Радостин Василев направи равносметка на свършеното в ръководеното от него ведомство за седем ...

Виктор Попов също влиза в борда. Той е магистър по икономика и има богат опит в развитието на икономически стратегии в държавния и частния сектор, сред които „Национална компания индустриални зони“ ЕАД. Бил е главен експерт в Национален център „Европейски младежки програми и инициативи“ в ММС.

Мартин Арсов, който е юрист и магистър по „Здравен мениджмънт“, запазва поста си в Съвета на директорите. Той притежава над 10-годишен професионален опит в държавния и частния сектор. 

Смяната на ръководството на „Национална спортна база“ ЕАД се основава на желанието за "спокойствие и предвидимост" при използване на спортната база на дружеството от спортните организации. "Необходими са хора с визия за предстоящите сложни времена, свързани с цената на енергоизточниците и инфлацията", казва Лечева.

„С някои действия от сключване на спорни договори, недостатъчно обосновани действия, както и продължаващо бездействие при други, ръководството на НСБ изчерпа първоначалния ми кредит на доверие“, съобщи министърът на младежта и спорта. "И в двете дружества ще има приемственост, като целта е запазване на оптималния баланс между интересите на спортната общност и тези на държавата".

Припомняме, че досега ръководството на „Национална спортна база“, назначено от Радостин Василев, беше в състав Невена Полименова, Венцислав Петков, Мартин Арсов, Румен Муратев и Владислав Божиков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика