Веселин Стоянов: Сложността на света убягва на политиците ни

16720
Веселин Стоянов: Сложността на света убягва на политиците ни
Снимка: БГНЕС

Посещенията на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на британския външен министър Филип Хамънд и на заместник-председателя на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер не вещаят добро за България, тъй като тези личности на дипломатическо ниво са известни като "ястреби".

Какви са техните мисли не е трудно да се отгатне. Според мен, едното, което вече бе постигнато е газопроводът "Южен поток" да не минава през България, от което е очевидно, че загубата за нас и Европейския съюз е огромна. Американците желаят да ни продават техен втечнен газ, силно се надяват да падне и мораториума за шистовия газ, като същевременно обещаят да има нова технология, която да не е опасна. Много остра бе позицията на външния министър на Великобритания, който в прав текст заяви, че ние трябва да поддържаме санкциите срещу Русия. И като че ли никой не се замисля какво струват тези санкции на България - загубихме огромен пазар в Русия и енергийна сигурност на добра цена. Защото това, което руснаците предоставиха на Турция щяхме да го имаме ние.

Аз съм дипломат от кариерата и твърдя, че България имаше не един и два хода за маневри, чрез които можехме да покажем повече твърдост в отстояването на енергийните си интереси пред ЕС в защита на "Южен поток". Но това вече е минало. Въпросът е да спасим малкото, което ни е останало като ресурси и да защитим живота на съгражданите си, а политиците не ни гарантират тези елементарни човешки права, особено сега, когато някои топят копията си в котела на войната.

Много е напрегната ситуацията в Украйна, за истинската картина там трудно можем да се информираме от официалните медии. Като имам предвид, че три украински летища бяха затворени, за да може да бъде доставена тежка американска военна техника, ясно е, че се подготвя военен удар. Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви мобилизация, което също е в логиката на подготовка за война. А САЩ с техния огромен вътрешен и външен дълг, който имат, нямат друг изход - или някой трябва да им поеме дълга, или война. Забелязвате ли промяната на лексиката на говорене на световните лидери, забързаните дипломатически совалки, медийните манипулации - това са тревожни признаци.

Ако плановете на САЩ се реализират в ескалацията на конфликта в и извън границите на Украйна, те няма да го представят като тяхно еднолично решение, а ще впрегнат и елита на Европа, който страда от слабо лидерство.

Ангела Меркел е уморена и видимо "играе на два стола"- ту иска санкции срещу Русия, ту не иска. Докато външният министър на Германия има по-точна оценка - против санкциите и против военно решение на въпроса. Смятам, че германският канцлер пострада от подслушването на персоналните й комуникации в продължение на няколко години, сигурно я държат с някаква компрометираща информация, говори се и за други нейни зависимости, но е въпрос на време да разберем за тях.

Ако западните сили си позволят военна офанзива, в крайна сметка срещу Русия, мисля, че няма да успеят. Защото Русия е готова да посрещне техните действия. Президентът Путин разполага в момента с великолепен икономически, военен и политически екип, той е с няколко хода преди американците във всяко едно отношение. А драматичните събития в Париж отпреди дни с невинните жертви там мога да тълкувам като зле прикрита провокация.

Българските управници, такива каквито са в момента, нямат необходимия професионален капацитет както по отношение на познаване на историята, политиката, така и на културната еволюция на народите. Те не знаят за какво става въпрос, сложността на света им убягва. На всичко отгоре нямат и собствена воля за действие, демонстрирали са го много пъти - каквото им бъде заповядано отвън, това и ще изпълнят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика