Вигенин: БСП няма да разглежда третия мандат като свой, а на партиите на промяната

2844
Вигенин: БСП няма да разглежда третия мандат като свой, а на партиите на промяната
Снимка: БСП

Ако президентът прецени да връчи третият мандат на трета сила, която сме ние, ние бихме възприели този мандат не като даден на БСП, а като мандат, даден на партиите на промяната, които да направят още едно усилие да решат този ребус за сформиране на правителство. Това заяви заместник-председателят на парламента и зам.-шеф на БСП Кристиан Вигенин в предаването "Лице в лице" по bTV.

Той сподели, че му е трудно да направи прогноза дали ще бъде реализиран третия мандат, но трябвало да се направи опит да тръгнат нещата и за известно време да има редовен кабинет. Стъпването на част от служебните министри за състав на редовния кабинет би било добър ход. Ключово важно за хората е да има действащ парламент, обясни Вигенин.

Вигенин: БСП иска писмени гаранции от "Има такъв народ"

БСП трябва да има писмени гаранции от „Има такъв народ“ за политиката, която ще води бъдещото правителство. Подкрепа на сля...

Нека президентът да прецени как да подходи, предполагам, че ще проведе разговори с лидерите. Но не виждам защо е нужно тикането на мандата към най-малката формация. Видя се, че ние подхождаме изключително отговорно, умерено, мъдро, а като имаме предвид как се развиват отношенията между най-малката формация и ИТН, струва ми се, че естественият избор би бил БСП, доколкото ние имаме нормална комуникация с трите партии, коментира той.

Вигенин допълни, че всичко обаче зависи от това какви са дългосрочните цел на трите формации - ако те искат нови избори, няма да успеем. но ако все пак има надежда и желание да стигнем до нещо работещо, можем да го направим, убеден е Вигенин. БСП не е прекъсвала разговорите с ИТН и, като гледам отношенията с другите две формации, нашата комуникация беше изключително цивилизована и експертна, разказа Вигенин и допълни, че срещу тях няма натрупано напрежение и да хвърчат обвинения в пленарната зала. Не знам дали ще можем да стопим леда, първо да видим дали ще ни се наложи и на кого президентът ще връчи третия мандат, допълни той.

Най-късно следващата сряда ще бъдат сформирани всички комисии на 46-ото народно събрание, не само тази по бюджет и финанси, която е необходима за актуализацията на бюджета. Още от сряда водим консултации, имаме неофициално съгласие в Председателския съвет, за създаването на всички комисии в парламента, разказа Вигенин. Днес имало последни консултации за председателските места. Ако успеем до утре сутрин да финализираме тези разговори - може още утре да имаме комисии. Ако не - следващата сряда, обясни той.

Председателят на парламента е такъв, а не просто представител на парламентарната група и трябваше да продължи да води заседанието, коментира Вигенин напускането на Ива Митева от пленарната зала по време на точката за казуса с оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер. Шарен, непредвидим понякога, емоционален - това е парламентът. Но разпределените реплики, обидите, изтичането на неприятна информация от Председателския съвет - сигурно една част от привържениците на атрактивно работещите партии харесват това, но нека не забравяме, че НС е избрано от по-малко от половината българи и сигурно те с притеснение гледат какво се случва. Ние сме там не заради нашите агитки, а заради всички хора, каза още зам.-шефът на БСП.

БСП предлага Кристиан Вигенин за председател на Народното събрание

Парламентарната група на "БСП за България" издига Кристиан Вигенин за председател на Народното събрание. За председател на парламентар...

БСП показва мъдрост и се обръща към реалните проблеми и мисля, че това мълчаливо мнозинство ще оцени това, допълни той. Той разказа, че Митева смачкала проекторешението, защото някои групи отказали да го подпишат - ИТН, ДПС и ГЕРБ. Не може сериозни политически формации да се отнасят по този начин и с блокажи ГЕРБ да откажат да участват. Не сме там да си показваме колко сме важни и обидени, а да решаваме проблемите на хората. Надявам се след този ден да оставим емоциите на заден план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика