Визията на Каракачанов за ромите не се хареса особено и на свои, и на чужди

6733
Визията на Каракачанов за ромите не се хареса особено и на свои, и на чужди
Снимка: ВМРО

Стратегията, която вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов предложи за интеграцията на маргинализираната част от ромския етнос, предизвика редица реакции сред депутатите в парламента, предаде БГНЕС.

Публикуваната във Facebook концепция на Каракачанов предвижда пакет от мерки за премахване на гетата и справяне с престъпността сред ромите, сред които са обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми. Според лидера на ВМРО помощите трябва да бъдат спирани при отказ за започване на работа, спиране на децата от училище, демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута „социално слаб“. „За мен е важно, за да бъде премахната професията „социално слаб“, да бъде сложен и таван на социалните плащания към един човек или домакинство на годишна база“, написа Каракачанов, обосновавайки част от мерките.

Ромската интеграция според ВМРО: Да се закрият ромските организации

Ромските организации трябва да бъдат закрити, защото няма нужда от тях. Няма нито една еврейска или арменска организация, защото те отд...

Те обаче предизвикаха разнородни политически реакции. „Не съм се запознал детайлно. Най-общо погледнах върху тази програма – това са заложените неща в програмата на НФСБ, след това в „Патриотичния фронт“. Основните пунктове са тези: образованието, гетата, раждаемостта, деца раждат деца“, заяви Валери Симеонов, лидер на НФСБ и коалиционен партньор на Каракачанов в „Обединени патриоти“. На Симеонов не му хареса и факта, че акцентът пада единствено върху ромския етнос. „От същите недъзи страдат и други етноси, включително представители на нашия“, смята той.

По-критичен в оценката си бе съпартиецът му Валентин Касабов. „Всичко, за което се говори в концепцията на Красимир Каракачанов, е на НФСБ - едно към едно е преписана“, категоричен бе той в кулоарите на парламента. Той уточни, че въпросните текстове, с много малки изключения, са заложени в програмата на партията му от около 10 години.

Темата коментира и другият партньор – „Атака“. „Иска ми се да вземем полезно за всички решение за концепцията на Красимир Каракачанов и да излезем с общо становище на „Обединени патриоти“, призова Явор Нотев. Той подчерта, че тази тема не е никак чужда на партията му, но не пожела да коментира концепцията в детайли.

Каракачанов предложи концепция за справяне с "несоциализирани цигански групи"

Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи, която обещах, е готова. Това написа в профила си в социалната м...

Силен отпор дойде от редиците на ДПС. „Концепцията на Красимир Каракачанов е противоконституционна“, категоричен бе депутатът Джейхан Ибрямов. „Всички ние се раждаме с равни права, имаме свободно движение. Тук става дума за един вид крепостничество. Ако някой не иска да се занимава със земята, която му се предостави, това не е ли вид принуда?“, попита той. Според него подходът на Каракачанов и ВМРО се дължи на наближаващите европейски избори.

„Някои политически партии трябва да си търсят позагубените рейтинги, за да изкарат поне един евродепутат“, смята той. Ибрямов стигна и още по-далеч в негативната си оценка като заяви, че концепцията на ВМРО копира философията на нацизма, което според него отдалечава България от европейския ѝ път и демократичните принципи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com