ВКС гледа делото "Полфрийман", депутат на ВМРО пак поиска закриване на БХК

1479
ВКС гледа делото "Полфрийман", депутат на ВМРО пак поиска закриване на БХК
Снимка: Actualno.com

Само на няколко десетки метра от тук беше погубена една човешка душа. Скандалното в случая е намесата на Българския хелзинкски комитет (БХК). Това заяви пред Съдебната палата в София депутатът от ВМРО Александър Сиди, който вярва, че общественото мнение подкрепя ВМРО в искането им за забрана на БХК. "Смятам, че този път битката ще бъде доведена докрай", категоричен беше пред Канал 3 Сиди, като уточни, че ВМРО не за пръв път повдига въпроса, но преди време не е имало подкрепа - сега обаче било различно.

Преди няколко дни евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и депутатът и член на Националното ръководство на партията Александър Сиди сезираха главния прокурор Сотир Цацаров с искане за заличаването на БХК заради извършвани системни нарушения на Конституцията и ЗЮЛНЦ. Срещу това искане се изправиха 110 неправителствени организации и 100 интелектуалци!

Припомняме, че ако днес, 7 октомври, Върховният касационен съд (ВКС) трябва да реши дали да възобнови делото за производство за предсрочното освобождаване.

Репортер на Actualno.com предаде, че ВКС даде ход на делото по искането на Цацаров. Джок Полфрийман не се яви в съдебна зала. От него е постъпила молба, че не желае да присъства на делото днес.

"Съдът не е на БХК!", "Не пускайте убиеца Полфрийман!"; "Искаме справедливост"; "Някои съдии забравиха за морала"; "Вън НПО-тата от съда!" – с тези настоявания организирани от ВМРО хора протестираха пред Съдебната палата.

"Има съдии, които си вършат прекрасно работата, но има и такива, които явно поради обвързаност с кръгове, които се финансират зад граница, правят така, че българското общество да усети несигурност, да види, че няма справедливост и няма възмездие", каза пред журналисти Юлиан Ангелов от ВМРО, визирайки съдийския състав, освободил предсрочно Полфрийман.

"Нашето желание е наистина да се възобнови делото срещу Полфрийман, за да може той да изтърпи своето наказание. Не може убийците в България да бъдат пускани и то по настояване на неправителствени организации. Не може този човек да бъде освобождаван от затвора при положение, че е видно от всички доклади и на правосъдното министерство и на властите от затвора, че той не се е поправил", подчерта Ангелов.

Адвокат: Напрежението по случая "Полфрийман" е заради избора на главен прокурор

"Това няма нищо общо с правоприлагането или с върховенството на закона. Това напрежение е заради предстоящия избор на главен прокурор и...

"Искаме той да изтърпи своето наказание и се надяваме българският съд да направи така ,че той да не се отърве, а да понесе своето наказание, категорични са представителите на ВМРО. Надяваме се, добави Ангелов –„протестът да събуди обществото и да накара всички представители от съдебната система, които обслужват други интереси да се замислят преди да го направят, защото хората вече няма да търпят това“.

Той заяви пред Actualno.com, че ВМРО си запазва правото да предприеме всички законови мерки, в случай, че не бъде уважени исканията на протестиращите. Той припомни, че ВМРО изпратиха писмо до ВСС и изтъкна, че няма да отстъпят от искането си хората, които са виновни за това обществото да загуби усещането че има справедливост в България, да бъдат отстранени от съдебната система на страната. "Ще продължим битката докрай. Вярвам, че съдебната система и българските власти няма да допуснат този убиец да напусне страната и да не излежи присъдата си", добави Ангелов.

Колегата му депутатът от ВМРО Александър Сиди припомни, внесеното искане в парламента за поправки в Закона за съдебната власт, с които да се забрани финансирането на съдебната система и на съдиите от такъв тип неправителствени организации като БХК. "Друго като народни представители не можем да направим, но вярваме в независимостта на съдебната система", коментира той и добави, че "решение като това на съдия Калпакчиев хвърлят сянка върху тази независимост".

"Вярвам в независимата ни съдебна система и в справедливо решение днес, което ще успокои обществото, защото не може убийците да си тръгват безнаказано или 6,5 години по-рано да излизат от затвора, защото мястото на убийците е в затвора", категоричен е Сиди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика