Владимир Маринов: 48-то Народно събрание трябва да заработи с летящ старт

2200
Владимир Маринов: 48-то Народно събрание трябва да заработи с летящ старт
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

48-то Народно събрание трябва да стартира работата си с летящ старт, заяви зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов и представи предложенията на АБВ към коалиционните партньори за законодателни инициативи.

Той подчерта, че неотменимо задължение на следващия парламент е работата по бюджета за следващата година. Според Маринов, задължително трябва да бъдат продължени социалните ангажименти и ангажиментите към бизнеса. Бюджетът за 2023 година трябва да гарантира овладяване на инфлацията, при това, в краткосрочна перспектива, категоричен е Маринов.

Държавата да взема свръхпечалбите на частните енергодружества, искат от АБВ

Свръхпечалбите на частните енергодружества да бъдат изземвани в полза на държавата и преразпределяни на най-уязвимите групи, което да с...

Като част от коалиция „Български възход“, АБВ ще предложи на коалиционния съвет да бъдат предприети мерки свръхпечалбата на частните енергодружества със закон да бъде взета в полза на държавата и преразпределена върху най-уязвените групи българската индустрия и българските потребители. Той обясни, че в момента печалбите от държавните дружества отиват (по закон) за компенсации на бита и бизнеса, което води до невъзможност на държавните дружества за развитие на енергийните мощности.

Огромно притеснение буди фактът, че по нито една от Оперативните програми за новия програмен период България все още не е договорила никаква рамка в десетте направления, алармира Маринов. Става въпрос за около 11 млрд. европейско финансиране и малко повече от 2 млрд. национално съфинансиране, уточни той и изтъкна, че на прага на третата година от новия програмен период на практика не е гарантирано усвояването на тези средства.

Сред предложенията на АБВ към коалиционните партньори е и създаването на Съвет по законодателството към председателя на Народното събрание, който, по думите на Маринов, ще гарантира координацията и ефективността в законодателната инициатива.

Планът за възстановяване и устойчивост и ангажиментите на България към по него също са акцент в предложенията на АБВ. Маринов подчерта, че не всички от поетите ангажименти по 22-та закона, които трябва да бъдат променени, отговарят на националния ни интерес. Като пример, той посочи обещанието за закриване на въглищните централи на два етапа. Въглищните централи в България са базова мощност и няма с какво да бъдат заменени, подчерта той и изрази опасения, че държавата ни може да претърпи по Плана за развитие по-тежки загуби, отколкото да спечели.

Да заработи Съвет по законодателството в новия парламент настоява Румен Петков

Много е важно да се създаде и да заработи Съвет по законодателство. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков пред журналисти в навечериет...

Сектор земеделие също трябва незабавно да влезе във фокуса на работата на новите народни представители, категоричен е Владимир Маринов и посочи, че скоро изтича срокът за одобрение на стратегическия план за развитие на сектора. Ако рамката не бъде приета, България подлага целия сектор на огромен риск, предупреди зам.-председателят на АБВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика