X
 
 

ВМРО: Ректорът на ВТУ гази законите на страната под покровителството на управляващите

Репресии, уволнения, заплаха, изключване на студенти, несъгласие със смяната на ръководството – това не е университет в Северна Корея, това е Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2019 г. Един самозабравил се ректор под покровителството на една управляваща партия и една етническа такава грубо гази законите на страната и всички правила на академичната и студентска автономия.

Това каза народният представител от ВМРО Александър Сиди, който прочете декларация от името на политическата група

Николай Проданов: "Италианската афера" няма общо с уволнението ми от ВТУ

„В моята заповед за уволнение нищо не пише за италианците”, заяви в ефира на bTV Николай Проданов, преподавател във ВТУ и з...

Той гази утвърдените норми и правила, вкопчил се в своето его и жажда за власт. Този ректор управлява Великотърновския университет един мандат и това управление е управление, белязано с уволнения и репресии.

Уволнен е зам.-ректор по кариерно развитие и настоящ зам.-министър по правосъдието, по-късно е уволнен и като преподавател, но след съдебно дело е възстановен на работа“, обясни той и посочи, че уволнен е бил и преподавател, който е народен представител.

Заплашен с уволнение е и деканът на Педагогическия факултет, който е и основен кандидат опонент на сегашното ръководство. Промени в правилника на университета и Общото събрание, които касаят процедурата по избор на ръководство, са приети неприсъствено, което е в пълен разрез със законите на страната“, заяви той.

Сиди посочи, че е имало и незаконно отстраняване на студенти и докторанти, членове Академичния студентски съвет. „Членовете на съвета са официално заплашени, че ще бъдат отстранени с писмо от ректора.

ВТУ издал незаконни свидетелства за учители на 170 италианци

Великотърновският университет е издал незаконни свидетелства за професионална квалификация "учител" на 170 италианци, констатира провер...

Ръководството на университета неправомерно разходва средства от бюджета на Студентски съвет без разрешението на съвета. Вчера по разпореждане на ректора беше осуетено провеждането на избори за представители на студентите в Общото събрание“, каза още той и посочи, че е бил направен опит и за запечатване на Студентски съвет, като срещу студентите е била изпратена и охрана.

„Настояваме министъра на образованието да дойде в Народното събрание и да обясни какво може да направи МОН за запазване на студентската автономия“, посочи Сиди.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Буров 2 Буров преди 4 месеца Профил на трол?
  Ректорът е сръбско ченге и през месец ходи в Сърбия на отчет. Това лесно може да се провери.
 • Ей, тъпак, 2.1 Ей, тъпак, преди 4 месеца Профил на трол?
  Не се изказвай неподготвен, неграмотнико, защот това само показва колко не си запознат с нещата!! Провери малко, проучи, и ще разбереш защо настоящият ректор пътува често до Р. Сърбия!!! Първо - защото има договор за сътрудничество между ВТУ и Нишкия университет, има размяна на лектори, студенти и т.н. и второ - има личен, семеен мотив, тъпако!! Ти ли ще му забраниш да ходи да види децата и внуцит виж още ›› е си?! Това престъпление ли е и откога?! Нещастник скапан!!
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Той и бившият ректор на Музикалната Академия - Георги Костов, газеше масово закон след закон, но любовницата си (негова студентка по онова време) цял роял за вилата нов купил, даваше под наем помещението на приземният етаж от страната на бул. Евлоги на китайци за ресторант, а те бутаха наркотици вътре (после цял час след това си в еуфория със сърцебиене; бутаха ги в храната на младите, БЕЗ тяхно з виж още ›› нание), през 2005 в края на 1-ят семестър качи двойно таксата на магистрите със задна дата (повечето се отказаха и загубиха цяла година), назначи малката си дъщеря асистент на Виктор Чучков, през групата студенти я нарича глупава, в едната стая жена му преподава пеене, в другата той опъва младата любовница, и още много други неща правеше, но всички масово си затваряха очите! Ето, това са знаковите лица на т. нар. изкуство в България. Отворете си очите! Такива хора заемат високи постове! После се окопават цялата рода - били потомствени, а на талантливите после не дават път!...