Водещ експерт по интегрирано управление на водните ресурси е водач на листата на партия МИР в Пловдив област*

5061
Водещ експерт по интегрирано управление на водните ресурси е водач на листата на партия МИР в Пловдив област*
Снимка: ПП МИР

Доц. д-р инж. Галя Бърдарска е водач на листата на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) в Пловдив област от гражданската квота. Тя е завършила Хидротехническия факултет на Висшия институт по архитектура и строителство, като впоследствие специализира пречистване на води във Франция и Швеция. Започва кариерата си като проектант във Водоканалпроект, а след това работи в БАН в Института за изследвания на климата, атмосферата и водите. Дейността й е свързана с разработването на национални стратегии и инвестиционни проекти във водния сектор, както и участва при прилагането на интегрираното управление на водните ресурси и мерки за преодоляване негативния ефект от климатичните промени в Централна и Източна Европа при изпълнението на редица международни проекти. На национални и международни конференции и дискусии защитава тезата, че България има достатъчен воден ресурс с добро качество, който не се управлява ефективно. Председател е на Сдружение „Глобално партньорство по водите-България“. Член е на Управителните съвети на GWP CEE и НТС по водна дело в България.

„Крайно време е да се промени начина на управление на водните ресурси и тяхното ефективно използване, гарантиращо опазване здравето на хората и околната среда. Това е една от основните ми цели в политиката, а основния ми личен приоритет е питейното водоснабдяване да бъде непрекъснато, без манган, уран, нитрати и други замърсители, на поносима и справедлива за българските граждани цена“, заяви доц. д-р инж. Галя Бърдарска.

Тя допълни, че експертите на партия МИР са изготвили редица промени в Закона за водите и съответните наредби във водния сектор, които народните представили на партията в новото Народно събрание ще внесат и инициират тяхното приемане.

„На-спешните промени, които трябва да се направят са за промяна на съществуващите структури на управление на водния сектор с цел тяхната ефективност, оптимизация и намаляване на административния персонал. Друга важна промяна е подобряване на системата за избор на управленските кадри във водния сектор, както и въвеждане на публичен периодичен отчет за извършваните дейности и изразходваните средства. От друга страна е необходимо да се предприемат спешни мерки за повишаване капацитета на експлоатационния персонал във водния сектор като се подпомагат младите да завършват висше образование и да работят и живеят в страната“, заяви още водача на листата на партия МИР в Пловдив област доц. д-р инж. Галя Бърдарска.

Тя посочи, че е необходимо да се премахне “инженеринга” при строителството на ВиК обекти, който увеличава разходите 3-4 пъти, защото те впоследствие се отразяват на цената на водата, както и да се увеличат санкциите при установяване на течове в системата (физически и финансови), като се търси и наказателна отговорност при неспазване на българското и европейско законодателство.

„Тези промени са особено важни за Пловдивска област, защото в момента се изпълнява водния цикъл на гр. Пловдив и Пловдивска област. Предстои подобряване на ВиК инфраструктурата и в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост на агломерациите Съединение и Рогош-Скутаре. От разработването на проектите за отделните обекти и тяхното строителство зависи не само ефективното използване на финансовите ресурси, но и последващите експлоатационни разходи, пряко влияещи на цената на водата. Без да се направят промените, които експертите на партия МИР предлагаме, има вероятност да се повторят старите пропуски, свързани с безполезно и напълно неефективно изразходване на бюджетни и европейски средства и проблемите с качеството на питейната вода и опазването на водоприемниците да останат нерешени“, беше категорична доц. д-р инж. Галя Бърдарска.

Председателят на Съюза на изобретателите в България е водач на листата на партия МИР в Силистра

Д-р инж. Марио Христов е водач на листата за кандидати за народни представители от партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) за обла...

Като хидроинженер с дългогодишен проектантски и научно-приложен стаж на редица национални и международни проекти и обекти, доц. д-р инж. Галя Бърдарска счита, че заедно с експертите на партия МИР може да допринесе тези промени да се случат и призова българските граждани да подкрепят новия морал, експертността и професионализма в българската политика с номер 26.

*Публикацията е съгласно договор за информационно обслужване за парламентарни избори 2021 

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика