Военният министър: В голяма степен може да удовлетворим исканията на Украйна

2351
Военният министър: В голяма степен може да удовлетворим исканията на Украйна
Снимка: БГНЕС

В голяма степен може да удовлетворим исканията на Украйна. Това коментира министърът на отбраната Драгомир Заков в Брюксел. 

Той посочи, че знаем какво иска Украйна, но няма как да се влиза в детайли, защото това са конфиденциални разговори. "Придобива яснота как бихме могли да съдействаме. Предстои все още работа, зада може всички тези параметри да се сглобят и да се премине към ефективно изпълненеи на помощта. Имаме способности, имаме възможност и Украйна ще има полза от това нещо", каза Заков. Той заяви, че в голяма степен може да удовлетворим исканията на Украйна, тъй като те са реални. Министърът припомни и посещенеито на украинска делегация в нашите военни заводи миналата седмица.  "Видели са с какво разполагаме и няма как техните очаквания да са по-големи от това, което са видели. Тава, което са видели е, че имаме достатъчно възможности да им помогнем", добави Заков. Той обяви, че става въпрос за ремонтиране на военна техника на Украйна у нас, както реши Народното събрание

"Действително Украйна има нужда от много подкрепа както от военна, така и от хуманитарна, така и от логистична. Държавните членки на ЕС поеха ангажимент да продължават да търсят възможности тази помощ да бъде осигурена, разбира се, избягвайки дублиране с подобни инициативи извън ЕС. Има една инициатива от Рамщайн. Там също имаме подобен въпрос. Идеята е да се избегне, каквото и да е дублиране. Имаше още една новина. Одобрихме хъба за иновации на ЕС, който допълва хъбовете и другите инструменти по линия на НАТО - без да има дублиране. Също така обсъдихме възможностите за съвместно придобиване и изграждане на способности. За България и Българската армия това е изключително важно. В този контекст може би ще трябва да прегледаме българското законодателство, защото би било наистина неприятно, ако в ЕС тези инициативи се развиват, а нашето законодателство не еволюира в тази посока. Ще апелирам към това да се направи преглед на нашето законодателство и ако е необходимо да се направят промени, които да предоставят възможност да се включим активно в тези проекти, които в крайна сметка са в интерес на България и на нашите Въоръжени сили", каза военният министър.

Министърът коментира и искането на "Демократична България" за 2 % от БВП за отбрана. Според него тези 2 % не са панацея. "Тази цифра дори може да бъде премината, ако всички проекти, които сме планирали за тази година, бъдат стартирани", обясни той. Заков отбеляза, че целта е да се придобият конкретни способности, а не просто да харчим пари, за да достигнем 2 % или обратното.

Заков обяви, че е обсъдено емплементирането на решенияна по стратегическия компас. "Имаше днес доста интензивен диалог в рамките на няколко часа", добави Заков.

Заков коментира думите на президента Радев, че не желае с български оръжия да се убиват българи. "Не е редно да влизаме в подобен диалог между институциите, особено публично. Мног опъти съм казвал, че като военен министър държа да работя конструктивно и с президентската институция.  Президентът е върховен главнокомандващ. Няма как министърът на отбраната да велзе в подобна дискусия с президента. Това не е добре и за Въоръжените сили", заяви още военният министър. 

Стана ясно, че все още няма нещо конкретно за заместващите F-16 изтребители. "Днес имах двустранна среща с италианския министър на отбраната. Обсъдихме предстоящото участие на Италия като рамкова държава в българската бойна група. Предстои решение на Министерски съвет. Обсъдихме възможностите да ни съдействат със заместващи способности. Нищо все още не е на масата окончателно", обясни Заков. Той подчерта, че целта е българските ВВС да продължават да изпълняват конституционните си задължения. "Нашата цел не е да свалим ВВС на земята", заяви военният министър.

Заков коментира и кандидатурите на Финландия и Швеция на НАТО. "Нашите колеги от Финландия и Швеция ни информираха за напредъка по това решени. Всъщност то е взето. Очаквам доста бързи срокове да се пристъпи към тяхното приемане в НАТО. Не бих изключил дори на следващата министерска среща на НАТО те да бъдат вече като поканени държави", заяви още министърът. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика