Военното министерство си хареса изтребители

2631
Военното министерство си хареса изтребители
Снимка: iStock/Guliver

Офертите на три държави отговарят на изискванията на Министерството на отбраната (МО) за нови изтребители за армията. За нови самолети МО е харесало офертата на Швеция, а за втора ръка - на Италия и Португалия. Шведският модел е Gripen C/d, италианският - Eurofighter Tranche 1, а португалският - F-16 MLU, т.е. американски модел, което представлява трансфер към трета партия, информира otbrana.com, позовавайки се на документи, с които разполага.

Проектът за придобиване на нов тип боен самолет предвижда закупуване на 16 машини, на два етапа. Предвижда се през първия етап (2018-2021 г.) да се придобият 8 самолета, а при финансова възможност и повече, което се смята за по-добър вариант. През втория етап (2022-2023 г.) е планирана доставка на още 8 машини или по-малко в зависимост от закупените през първия. Финансовата рамка за реализация на първия етап е 1,5 млрд. лв. При ефективна организация първите самолети следва да се доставят до края на 2018, но не по-късно от средата на 2019 г.

И МС одобри закупуването на нов изтребител за 1 млрд. лева

След като по-рано този месец Министерството на отбраната даде "зелена светлина" за закупуване на на нов тип боен самолет, днес Министер...

Предвижда се през четвъртото тримесечие на 2019 т. да бъде постигната първоначална оперативна готовност за изпълнение на задачата по Air Policing, а през четвъртото тримесечие на 2021 г. – пълна оперативна готовност по същата задача.

За 8 самолета ще трябват 1,5 млрд. лева. Предвижда се плащането да се извършва като комбинация от авансово плащане и плащане след доставка за период от 6 години. Т.е. за първата година (2016) – 10 млн. лв., за втората, третата и четвъртата – по 200 млн. лв. на година, за петата и шестата – по 450 млн. лв. на година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com