Вот на недоверие ще има, но след Бюджет 2018, според ДПС

1925
Вот на недоверие ще има, но след Бюджет 2018, според ДПС
Снимка: БГНЕС

Вот на недоверие ще има. Той обаче ще бъде, след като бъде приет Бюджет 2018. Това стана ясно от коментара на Хамид Хамид пред БНР (“Неделя 150“). БСП пък не се е отказала от изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента. Припомняме, че това бе причина през тази седмица напрежението в НС да ескалира, като това бе последвано от оставка на доскорошния председател Димитър Главчев.

„ГЕРБ изживяват това като някаква супер сакрална жертва, а всъщност беше съвсем нормално при подобно нещо“, каза депутатът от БСП Александър Симов. Оставката на Главчев, според него „нормализира парламентарната атмосфера, но то само по себе си не е достатъчно“. „Трябва да се дадат и други доказателства, че парламентаризмът е важен за ГЕРБ, че те наистина искат да го развиват, а това не са само празни приказки“.

Павлова: Ако председателството е надпартийна кауза, защо се говори за вот на недоверие

Пловдив ще има важно значение в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС от началото на следващата година. Много от посещ...

До 5-6 дни се очаква да се изясни и позицията на БСП и как ще гласува партията по повод предложените изменения на Закона за банковата несъстоятелност (проектът бе внесен от депутатите от ДПС Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски), станал популярен като „Закон за предотвратяване на вторичното разграбване на КТБ“.

Симов коментира решението на Националния съвет на БСП да упълномощи Нинова да подпише проекта за конституционни промени и предвиждащ отпадане на давността за приватизационните престъпления.

„Корнелия Нинова ще сложи своя подпис, за да покажем, че ние няма от какво да се притесняваме, а вече в зала ще изразим своята позиция, че подобно нещо, направено по този начин, е супер демагогско, най-малкото заради това, че когато ти правиш да има такава промяна, но твърдиш, че няма да има разваляне на сделки, тогава защо го правиш. Нинова получи мандат да подпише като съвносител тези промени в Конституцията, тъй като, за съжаление, виждаме, че може би те се правят, за да може отново тя да бъде поставена на тезгяха и ще се окаже, че цялата приватизирания в България опира до "Техноимпекс" и нищо друго. Но, липсата на подписа на Корнелия Нинова веднага ще бъде използван в обичайния стил на ГЕРБ да се каже: "Ето, БСП бягат от отговорност, не искат да се разбере какво е миналото", каза Симов.

Според него делата с изтекла давност вероятно ще бъдат гледани от същите прокурори, допуснали тази давност да изтече, без да бъдат повдигнати обвинения.

Александър Сиди от „Обединените патриоти“ припомни, че депутатите от групата са против промените в Закона за банковата несъстоятелност. Мотивът е, че касаят конкретен случай.

ДПС и БСП готвят вот на недоверие за цялостната политика на управляващите

Опозицията в лицето на ДПС и БСП подготвя вот на недоверие срещу цялостната политика на управляващите от ГЕРБ. Това стана ясно от думит...

По отношение на оставката на председателя на Народното събрание, по думите на Сиди, от ГЕРБ са реагирали незабавно, за разлика от подхода на БСП в скандални ситуации, като тази с депутата Иво Христов.

„В крайна сметка, когато провокираш някакъв скандал, редно е да направиш същото, което правят и опонентите, за да бъдеш стожер и морален. Така че, когато тръгнем да вдигаме скандали, без значение коя политическа сила е, нека да бъдем на висотата на очакванията и да поемем своята отговорност. В крайна сметка, в българския парламент след всеки един скандал, който е забъркан с печата на ГЕРБ, обикновено човекът бива отстраняван веднага, от другата страна не виждаме същото обаче. Не мисля, че думите на господин Тодоров, който напусна парламента, и думите на професор Христов могат да бъдат тълкувани по различен начин, и двете са обидни, и двете действия трябваше да имат своята съответна реакция....“, каза той.

Сиди не подмина т.нар. "двойствена" позиция на БСП по отношение на промените в Конституцията, касаещи приватизационните сделки и я обяви за "абсурдна".

„Позицията на БСП е абсурдна. Тя е двустранна. От една страна, ще си сложи подписа, за да покаже, че не я е страх от нищо госпожа Нинова, но от друга страна няма да го подкрепи с идеята да не мине, за да не може да бъде разследвана, защото и тя е част от същия този процес. Има, разбира се, много други, които вероятно са правили някакви схеми, защото в крайна сметка в България липсва огромен финансов ресурс, който беше заграбен по време на приватизацията. Наистина се надявам, че това ще мине и в края на краищата тази страница трябва да бъде затворена, защото в българското общество остава усещането, че по време на приватизацията беше разграбен огромен обществен ресурс, който никога няма как да бъде върнат. Разбира се, няма как да бъдат развалени сделките, но тези, които са ги подписали, могат да носят наказателна отговорност, което все пак е някакво възмездие. Аз имам отговор защо на предните промени в Конституцията не беше повдигнат този въпрос -  може би, защото тогава в парламента имаше партии, които навремето са били изключително активни, точно по време на този процес...“

Хамид Хамид от ДПС използва ситуацията, като обяви, че неговата партия първа е предложила промени в Конституцията, с които да отпадне давността за приватизационните престъпления.

ДПС обмисля вот на недоверие заради външния министър

ДПС обмисля внасянето на вот на недоверие заради изказването на министър Даниел Митов за край на мултикултурализма, съобщи Нова телев...

„При приватизационни сделки, където се установи, че е действала организирана престъпна група с цел да заграби определени активи, в Наказателният кодекс, към момента действащият текст е категоричен, че там следва конфискация на придобитото имущество, така че ако се установи в някои сделки, че има такава престъпна група, биха могли хипотетично да бъдат конфискувани в полза на държавата някои активи“.

В коментар за оставката на председателя на парламента, Хамид Хамид обясни, че за него това е приключен казус. „Дадохме своята подкрепа за госпожа Караянчева - цялата ни група гласува "за", защото мислим, че е редно най-голямата парламентарна група да излъчи своят председател на Народното събрание, но това право да бъде излъчен председател, кореспондира със своето задължение този председател да е председател на цялото Народно събрание“.

Вот на недоверие ще има и той ще бъде внесен „веднага след приемане на бюджета“, категоричен е Хамид Хамид. ДПС искат управление, в което не участват националистически формации. ДПС няма амбиции да е в управлението, заяви още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...