ВСС прехвърли топката за отстраняването на Гешев в парламента

9103
ВСС прехвърли топката за отстраняването на Гешев в парламента
Снимка: БГНЕС

Пренумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи разглеждането на предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. С мнозинство беше прието предложението правната парламентарна комисия да подготви правила и процедура за отстраняването на тримата големи в съдебната власт – главния прокурор и председателите на Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС). Предложението за отлагането беше на председателя на ВАС Георги Чолаков.

Без правила ще влезем в топик, от който сами няма да излезем, мотивира се той.

В тези правила например ще бъде разписано кой да води заседанието, защото министърът не може, тъй като е страна, изказаха се някои магистрати. Гешев не участва в гласуването, тъй като, както самият той каза, бил страна и не трябва да има съмнение за въздействие.

"Доверието в главния прокурор е едва 8%", посочи правосъдният министър Надежда Йорданова. "8% доверие е добре, като минава бариерата за парламентарно представителство с повече, отколкото доверието в партията на присъстващи в тази зала", контрира Гешев. 

Публичните изяви на главния прокурор трябва да бъдат разгледани с оглед развитието на описаните досъдебни производства, липсата на ефективно разследване по отделни случаи, което създава негативно отношение на обществото към Прокуратурата. На национално ниво доверие в Гешев имат 8% от хората, а с отрицателно мнение са 57%“, каза правосъдният министър.

ВСС обсъжда освобождаването на главния прокурор. Гешев: Ще отговоря на всички обвинения!

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова свиква заседание на пленума на Висшия съдебен съвет на 10 март, четвъртък, предаде БГНЕС. ...

Тя посочи, че е нелепо главният прокурор да неглижира ролята на медиите. „Според главния прокурор е обидно в 21 век отстраняването му да се изисква с изрезки от вестници. Показаното надменно и неглижиращо отношение към медийните публикации е показателно за дълбоко непознаване на ролята на медиите, чиято работа е да разкрива злоупотреби“, каза Йорданова.

„Това е политическа атака, която се води срещу Прокуратурата. Бих препоръчал да се прочетат решенията на Консултативния съвет на европейските прокурори. Точно заради това има разделение на властите. Не сме политици, за да мерим работата си с рейтинг, но ако имам 8% доверие, това е по-голям процент от резултатите на партията, издигнала някои от хората в тази зала“, отговори Гешев.

Част от присъстващите призоваха политиката да напусне залата. „Нека да остане само правото. Първото предложение е да отложим разглеждането на тази точка“, каза Георги Чолаков.

"Не се притеснявам, държа максимално бързо искането да бъде разгледано при максимална публичност. Нека да бъде излъчвано и по БНТ, както когато се избира, защото ще се види явното непознаване на законите и конституцията. За мен е ясно, че е политическа атака и се засяга върховенството на закона, все по ясно става и на европейските ни партньори. Цитирани бяха 8% доверие в прокуратурата, ако е вярно, означава, че е повече от някоя политическа сила, чийто представител е в тази зала в момента", коментира по-рано Гешев.

Пленумът на ВСС заседаваше по предложението на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване  на главния прокурор Иван Гешев. В мотивите на министъра на правосъдието на Надежда Йорданова бяха цитирани обстоятелства, свързани с тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, във връзка с информация, представена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. 

От БОЕЦ пак с твърдения за Гешев - този път за връзка с Христо Ковачки

Поредна порция твърдения по адрес на главния прокурор Иван Гешев отправиха от движение "БОЕЦ". Твърдението е, че прокуратурата няколко ...

На 2 март министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе за разглеждане от Пленума на Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Такова искане се прави за втори път, след като през 2021 г. служебният министър Янаки Стоилов инициира същата процедура, но на основание на други данни. Пленумът на ВСС реши тогава да остави без разглеждане като недопустимо внесеното предложение. 

Решението на ВСС беше обжалвано във Върховния административен съд (ВАС). След като Конституционният съд реши на 8 февруари, че министърът на правосъдието може да прави предложение до ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС, делото във ВАС беше възобновено. В определението на съда се посочва, че Пленумът на ВСС дължи произнасяне по същество във връзка с искането на министъра на правосъдието.

Припомняме, че 17 от членовете на съвета избраха Гешев през 2019 г., толкова отхвърлиха и искането на Янаки Стоилов през лятото на миналата година и отказаха да го разгледат по същество. За отстраняване на главния прокурор са нужни гласовете на поне 17 от членовете на ВСС, мнозинство, което едва ли ще бъде събрано в сегашния му състав.

Още: Осъдителните присъди срещу България "просто нищо" ли са, ядоса се Надежда Йорданова

Гешев се мъчи да се спаси: Възражда се полицейския произвол

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика