Вучков "си затвори вратата", Цветан Цветанов я "отвори"

18187
Вучков "си затвори вратата", Цветан Цветанов я "отвори"
Снимка: БГНЕС

На този етап не съм склонен да оттегля оставката си. Това каза пред журналисти в Народното събрание във връзка с депозираната си оставка в МС министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, предаде агенция "Фокус".

Той допълни: Решението ми е добре обмислено.Изслушвам аргументите и на парламентарно представените политически сили, но става дума и за някакво лично решение, основано на сериозни юридически аргументи.

По време на изявлението си в парламента, Вучков бе следван плътно от Цветан Цветанов, който също взе отношение по въпроса.

Бъчварова: Оставката на Вучков беше неочаквана. Трима се борят за поста?

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е подал оставка. Тя е била приета и разписана от премиера Бойко Борисов. Вучков ще се ...

Основен мотив за оставката на досегашния министър на вътрешните работи са юридически пречки в приетите в Закона за сектор сигурност разпоредби, информира БГНЕС.

"Мотивите ми бяха основани на това, че в петък внесох в МС предложение за процедура. Категоричен съм, че такава процедура трябва да има. Изтъкнах допълнителен юридически аргумент, на 1 юли 2014 държавата и МВР създават нов закон с нова процедура, тогава МС директно е приложил новата процедура, без да споменава старата процедура", коментира Вучков.

Той добави: В петък получих от МС становище, според което след като липсват указания, няма как да се стартира нова процедура за председател на ДАНС и за главен секретар на МВР. След като миналата година е приложена новата процедура, по същата логика и сега трябва да се приложи новата процедура. Ако не се приложи новата процедура, значи е опорочено прилагането й и през миналата година. Това са ми аргументите, поради които смятам, че трябва да подам оставка. Изложих същите аргументи пред лидерите на част от ПГ, които подкрепят правителството.

Тук Цветан Цветанов се намеси и заяви, че няма внесена оставка. Той добави, че когато приключат разговорите с министъра в оставка и премиера, тогава ще има окончателно решение. "Надявам се да не се стигне до внасяне на оставка на Вучков в НС", каза още Цветанов.

Екипът на Вучков не е знаел за намеренията му. Информацията съобщи за Дарик радио един от заместник-министрите на вътрешните работи Красимир Ципов. Именно неговото име неофициално се спряга за наследник на министъра в оставка.

Вучков прекратява практиката операциите да се кръщават

От времето на "Наглите" досега се наслушахме на какви ли не имена на полицейски операции. Със заповед на министъра на вътрешните работи...

Красимир Ципов не коментира въпроса и заяви, че към момента се изяснява дали само Вучков ще напусне МВР или и цялото политическо ръководство.

„Няма да коментирам новината. Не знам нищо. Тепърва ще се уточнява дали цялото ръководство ще подаде оставка. На този етап нищо не мога да кажа", заяви Ципов.

Мотивите за оставката на вътрешния министър Веселин Вучков са лични. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева, която наблюдава силовите министерства. Пред Народното събрание Кунева увери, че оставката няма да има последици за сектор "Сигурност": Политически смятам, че партиите, подкрепящи мнозинството, ще проведат своя разговор и ще намерят решение от факта, че министърът на вътрешните работи е взел преди тази своя лична посока, личен път. Работила съм винаги с удоволствие и с добри резултати с господин Вучков, но в момента моето усилие ще бъде насочено към това в системата да няма никакъв луфт и никаква несигурност.

Оставката на вътрешния министър трябва да бъде гласувана от парламента, като все още не е известно дали Вучков ще се откаже и от депутатското си място, информира БНР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика