Въпреки многото съвпадения: Няма сделка между ГЕРБ и ДПС

24638
Въпреки многото съвпадения: Няма сделка между ГЕРБ и ДПС
Снимка: БГНЕС

Малко след 16 ч. приключиха консултациите между ГЕРБ и ДПС в Народното събрание. Те продължиха три часа и се проведоха в зала „Запад" на парламента.

Преговорният екип на ГЕРБ Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова разговаря с представителите на ДПС Алиосман Имамов, Рушен Риза и Йордан Цонев обсъждаха приоритетите пред 43-тото Народно събрание, информира Дарик радио.

ГЕРБ и БСП постигнаха съгласие само по 4 приоритета

В резултат на 4-часовите разговори по 4 от основните приоритети имаме съвпадение на възгледите си с БСП-Лява България. Това заяви М...

От 18 приоритета - по 12 от тях имаме пълно съвпадение с ДПС, по 6 имаме принципно съвпадение с различия в детайлите, но това са теми, по които разговорите могат да продължат. Това заяви на брифинг в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ след проведените консултации с ДПС, предаде "Фокус".

Темите, по които има съгласие, са за евроатлантическата ориентация на България и изпълнени на международните ангажименти, икономическия растеж и стимулиране на инвестициите, инфраструктурните проекти, за връщане на доверието на европейските партньори и възстановяване на плащанията.

"Интересно и изненадващо постигнахме съгласие и по точка „Сигурност” – присъединяване на България в Шенген, спиране на незаконната имиграцията. Колегите са готови да продължим обсъжданията в Закона за МВР, като отчетем всички резултати от направената реформа”, коментира Стоянова.

Решението след тази среща е да не продължаваме разговорите с ДПС за съставяне на съвместно правителство, но да запазим диалога между двете партии. Това заяви на брифинг в парламента Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Според нея организационните структури на ГЕРБ очакват позиция партията да не влиза в обща коалиция за коалиция с ДПС.

Окончателно: ГЕРБ ще има 84 депутати в новия НС, БСП - 39, ДПС - 38

ГЕРБ ще има 84-ма депутати в новия парламент. Това стана ясно от официалното разпределение на мандатите, което обявиха днес от Централн...

„Считаме, че създадената температура на политическа нетърпимост и несъгласие трябва да бъде надживяна. Затова ДПС да получи една пауза от управлението на страната, за да започнем да градим нови отношения”, каза още Румяна Бъчварова.

Диалогът между политическите сили може да се усъществява дори между партии, които не участват в едно управление. Това заяви още Бъчварова. Тя изрази надежда този пример да бъде последван и занапред и отбеляза, че до преди няколко месеца това е било абсолютно невъзможно.

ДПС обявиха, че застават зад еднопартийно правителство на формацията-победител.

Лютви Местан обеща не 100, а 300 дни толеранс за нов кабинет с мандат на ГЕРБ. Така на практика ДПС предложи подкрепа в пленарната зала за политиката на новия кабинет, но изключи участието на Реформаторите и Патриотичния фронт в него, припомня bTV.

Лидерът на ДПС обясни, че съзнава риска от нови избори, ако преговорите за съставяне на правителство се провалят. Според него обаче създаването на безпринципна коалиция е още по-недопустимо.

Янаки Стоилов: БСП не определяше посоката на кабинета "Орешарски"

БСП не можеше да коригира решенията и да определя посоката на кабинета "Орешарски. ДПС имаше такава роля. Това заяви членът на ръководс...

В крайна сметка от ГЕРБ днес отказаха предложената от Местан политическа подкрепа. Причината са принципните различия на двете партии във водената политика на ДПС, особено в последното коалиционно правителство на кабинета на Пламен Орешарски.

Припомняме ви, че след вчерашните консултации стана ясно, че ГЕРБ и БСП имат съвпадение по едва 4 от приортитети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика