"Възраждане": Ходът с Конституцията на ГЕРБ е за отклоняване на вниманието, прокуратурата остава безконтролна

5909
"Възраждане": Ходът с Конституцията на ГЕРБ е за отклоняване на вниманието, прокуратурата остава безконтролна
Снимка: Пресцентър на "Възраждане"

От ПП "Възраждане" определиха като ход на отчаянието и кризисен пиар, инициираните от ГЕРБ промени в Конституцията чрез провеждането на Велико Народно събрание.

На 1 ноември - Денят на народните будители от партията излизат на "Шествие за Конституцията" Организационният секретар на "Възраждане" Деян Николов, че от ПП "Възраждане" не смятат, че има нужда от промяна на основния закон на държавата. Освен това според тях правителството се опитва да използва институционални трикове, за да продължи да управлява и да изкара мандата си. Да използват Конституцията за такива цели е неморално, посочи Николов по време на пресконференция в БТА.

"Възраждане" организира шествие в защита на действащата Конституция

На 1 ноември 2020 г. "Възраждане" организира шествие в защита на действащата Конституция. То ще започне в 19:00 ч. от пл. Народно събра...

Според него правителството се опитва да отклони общественото внимание и да хвърли друга опорна точка на общественото внимание.

Тази идея е родена в някои кабинет, където експерти и пиари на правителството са решили, че това може да спаси положението и може да изкарат до редовните избори. Достатъчно време е имало правителството за промени в Конституцията по време на мандата си.

Правителството държи да организира следващите избори и с това се поставя друг въпрос важен въпрос - доколко изборите в България са справедливи, подчерта Деян Николов.

Видео от пресконференцията тук

Това е един прийом, с който се опитват да запазят и съхранят властта до следващите избори, за да бъдат те редовни, а не предсрочни, уточни Николов, цитиран от News.bg.

"Възраждане" ще бранят Конституцията на площада, оплакаха се от действията на НПО-та

Конституцията трябва да остане непроменена и да бъде запазена като стожер. За това настоя на пресконференция в БТА инж. Николай Дренчев...

Той изтъкна, че има доста детайли в сегашната Конституция, които през годините биват използвани, за да се прокарват закони, които не отговарят на интересите на хората. В дългосрочен план имаме нужда от леки корекции, които да затворят определени вратички в Конституцията. Проблемът е, че това не е целта на цялото упражнение, което искат да ни представят, констатира Николов.

В проекта на ГЕРБ, подкрепен и от коалиционните им партньори, депутати от "Воля" и независими, няма съществени промени и по отношение на прокуратурата, която трябва да стане по-контролиран орган, обясни Деян Николов.

По думите му в момента ни управлява една хунта и досега нито едно правителство не е направило сериозни действия да търси отговорност на предишното правителство.

Системните партии се бранят една друга и има риск това да продължи поне още 10-15 години напред. Това е дългосрочният риск, който се крие в инициативата за промяна на Конституцията, предупредиха от "Възраждане".

Припомняме, от ГЕРБ внесоха предложението си за нова Конституция, събирайки 127 подписа. Те бяха подкрепени от коалиционните си партньори от ОП, както и от депутати от "Воля" и независими. От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят инициативата на ГЕРБ, от БСП също са против.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика