За охраната на главния прокурор: Кои са въпросите, на които Иван Гешев трябва да отговори

12904
За охраната на главния прокурор: Кои са въпросите, на които Иван Гешев трябва да отговори
Снимка: БГНЕС

Националната сигурност безспорно изисква опазване живота и здравето на хората, които заемат най-високите длъжности в държавата, като президент, премиер, председател на Народното събрание, главен прокурор и други. Доскоро у нас тези функции се изпълняваха единствено от Националната служба за охрана, но Иван Гешев еднолично промени протокола, като вече близо 2 години навсякъде е съпровождан от преторианска гвардия на негово подчинение в Бюрото по защита към главния прокурор. Става дума за институция, която е създадена с цел да охранява свидетели срещу опасни престъпници. С идването на Гешев начело на държавното обвинение спецорганът се обви в мистерия - колко точно ни струва издръжката му, какъв брой хора са заети с тази дейност и злоупотребява ли се с техните правомощия?

Шефът на Бюрото за защита: Местенето в правосъдното министерство е с кампанийна цел

ГЕРБ, БСП и ДПС спряха закриването на специализираните съдилища

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП не участваха в заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси, заради което не бе събран кворум...

1. Колко плащаме за Бюрото по защита?

Въпреки че бюджетът на институцията, пряко подчинена на главния прокурор, би следвало да е публичен, е трудно да се изведе точно число за издръжката на Бюрото по защита. Излиза, че разходите постоянно растат, тъй като за 2019 г. бюрото е получило общо 1.97% от разходите за всички структури на прокуратурата, а за 2020 г. процентът е 2.45%, което прави малко над 7 млн. лв. По време на изслушването си в парламентарната комисия по правни въпроси Гешев избяга от конкретни отговори за какво се харчат тези милиони и колко струва охраната на застрашен свидетел или магистрат. Той се оправда, че в доклада на Бюрото по защита не се отчитат бюджетните разходи, а това се прави единствено пред Висшия съдебен съвет, който е първостепенен разпоредител с бюджета на съдебната власт.

Не стана ясно и какво месечно възнаграждение получават заетите в тази спецструктура. Тази година заплатите на служителите, назначени по Закона за МВР, както и по трудов договор, допълнително нараснаха с 8% по предложение на Гешев. Година по-рано заплатите в бюрото отново бяха актуализирани по същата схема. Главният прокурор обаче не съобщи конкретния размер на възнагражденията, вместо това атакува НСО, че там охранителите били по-високоплатени.

Гешев принуден да говори колко харчи Бюро за защита на свидетелите, заговори за грешка при акцията в Президентството

Той също беше лаконичен, когато стана дума за издръжката на охраняваните свидетели, която излизала скъпо, тъй като някои от тях се намирали в чужбина и българската държава покривала всичките им разходи. Част от обществените поръчки на Бюрото по защита пък били класифицирана информация. "Правосъдието е скъпо удоволствие", обобщи Гешев пред депутатите в характерния си арогантен стил.

Корнелия Нинова: Oтказахте мнозинство за смяна на Гешев, а сега искате да смените охраната му

"Уважаеми колеги от т.нар. партии на протеста, вие отказахте да направим мнозинство, което да смени главния прокурор Иван Гешев, а сега...

2. Колко са преторианците?

Прокуратурата старателно крие какъв е щатът на Бюрото по защита. Съмненията, че е прекалено надут, се затвърждават от отказа на Гешев да съобщи конкретния брой, като от изслушването му в парламента стана ясно единствено, че са назначени за постоянно дори и психолози. Останалата информация е класифицирана, каза главният прокурор.

Малко светлина по този въпрос обаче хвърли служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Той заяви, че в Бюрото по защита работят 150 души, повечето от които не правят друго освен да пазят Иван Гешев на 3-сменен режим. "Това са служители, назначени персонално от главния прокурор, и получават по-високи заплати от служителите в Националната служба за охрана и МВР. Дори държавният глава не разполага с охрана, с каквато разполага Гешев. Затова ми се струва дори закъсняло предложението в парламента да бъде ликвидирано бюрото", коментира Рашков.

Паунова: Наистина ли смятате, че главният прокурор на републиката не бива да се охранява от държавата?

Преди година бяха разкрити допълнително 12 нови щатни бройки за гардове в спецструктурата. Необходимостта за увеличаване на щата бе обяснена тогава с нарастващия обем работа по организацията и осъществяването на специална защита. В същото време защитените свидетели, които ползват държавна охрана, намаляват драстично. Шестима души, които са били пазени от бюрото, са напуснали по свое желание програмата за защита през 2019 г. става ясно от годишния доклад на прокуратурата. През тази година те са намалели с още четирима.

Адв. Емил Георгиев: Партиите на промяната излъгаха избирателите си за съдебната реформа

Така наречените партии на промяната, в които влиза и „Има такъв народ“, изневериха на избирателите за намеренията си за съд...

3. Злоупотребява ли се с правомощията на бюрото?

Гардовете в Бюрото по защита бяха една от причините за избухналото обществено недоволство миналото лято, когато въоръжени мъже нахлуха в сградата на президентството, за да изземат документи и задържат антикорупционния секретар Пламен Узунов и съветника по сигурността Илия Милушев. Първият бе арестуван за 24 часа по обвинение за търговия с влияние, а Милушев за разгласяване на държавна тайна. Нито едно от делата все още не е внесено в съда, но и двамата задържани осъдиха МВР за незаконен арест.

Въпреки че по закон служителите на бюрото имат право да съдействат при действия по разследването, така и не стана ясно какви функции са изпълнявали по време на претърсването на президентството. Гешев оправда действията им с това, че участието на охранителите било поискано от наблюдаващия прокурор по въпросните дела, възоснова на което той лично дал разрешение. Главният прокурор обясни, че на подчинените му гардове понякога се налагало да участват в спецакциите, тъй като човешкият ресурс на МВР не достигал.

”Бюрото за защита” на Гешев получава солиден ресурс от парите за прокуратурата

"Има 18 500 униформени служители на МВР. Ако те не могат да се справят и ще опрат до двадесетината, които задържат в бюрото, значи всички ние имаме голям проблем", коментира депутатът от "Изправи се! Ние Идваме" Николай Хаджигенов. Президентът Радев също е на мнение, че се злоупотребява с правомощията на бюрото, като атакува пред Конституционния съд текстове от закона, с които то се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор.

На първо четене: Отнеха Бюрото за защита от Гешев, само ГЕРБ и ДПС не подкрепиха идеята

Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор да премине под шапката на Министерство на правосъдието, решиха на първо четене депут...

"Като възлага на служителите на Бюрото по защита полицейски правомощия, а поставя самото Бюро в структурата на прокуратурата и под ръководството на главния прокурор, законодателят възпрепятства упражняването на граждански контрол над осъществяване на полицейски правомощия, с които могат да се засегнат изключително значими ценности като човешкия живот и здраве, свободата, личния живот на лица", смята Румен Радев.

4. Гешев ли е най-охраняваният държавен служител?

Иван Гешев безспорно е най-пазеният човек на държавна служба. Бюрото се грижи денонощно за сигурността му. Дори и след като се отказа от охраната на НСО, главният прокурор все пак продължава да ползва услугите и на тази служба, тъй като живее в правителствената резиденция "Бояна". Очевидно две спецструктури на издръжка от данъците ни не са му достатъчни, защото се оказа, че прокуратурата е сключила споразумение с МВР, което задължава полицейски екипи от 6-о РУ да патрулират от външната страна на резиденцията и да следят за съмнителни лица. Министър Рашков обеща да прекрати тази практика.

5. Трябва ли Бюрото по защита да излезе от прокуратурата?

Вече има внесени два законопроекта - на "Демократична България" и "Има такъв народ", които предлагат бюрото да се отнеме от главния прокурор и да премине към Министерството на правосъдието. Целта е да се ограничи възможността на злоупотреба с правомощия, като дейността на структурата ще се ръководи от изпълнителната власт, но надзорът за законност ще се упражнява от държавното обвинение, а не както досега - и двете фунцкии да се изпълняват от главния прокурор, пише в-к "Сега".

Гешев щял да си наеме частна фирма, ако остане без охрана

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е готов да си наеме частна фирма, която да го охранява, ако парламентът реши да свали охраната м...

Гешев: Сам ще се откажа от охраната си, ако това ще реши проблемите на гражданите 

Според Гешев обаче това е в интерес на мафията. „Резултатът от такава законодателна инициатива ще е трагичен. Смешна ще е охраната за прокурори и следователи. Няма да се плаща, всички тези хора ще си тръгнат и това ще е смешната охрана на Министерството на правосъдието, когато охраняваха те магистратите. Тази охрана беше смешна“, подчерта няколко пъти главният прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика