X
 
 

Загубена ли е битката за пакет "Мобилност"?

1922 6
photo of Загубена ли е битката за пакет "Мобилност"?
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова
Битката по пакета “Мобилност” не е изгубена. След вчерашното гласуване беше очертана рамката за следващите преговори. Ще трябва да се съобразим с нея. В следващата седмица Транспортната комисия на ЕК ще вземе решение за триалози. Това заяви изпълнителният директор на Съюза на превозвачите Йордан Арабаджиев в интервю на БНТ.

"И българското правителство, и евродепутатите ни полагат много сериозни усилия в тази посока", каза още той.

За Джамбазки пакет "Мобилност" е икономическа битка между страните в ЕС

Пакетът "Мобилност" е икономическа битка между центъра и периферията на ЕС, каза пред Радио "Фокус" евродепутатът Ангел Джамбазки. При...

"Освен страните, с които сме заедно срещу пакета, трябва да привлечем и други политици. Пакетът не балансиран към момента", допълни Арабаджиев.

"Най-вече сме против прибирането на празен камион на всеки 3-4 седмици. Дигиталната търговия се развива с големи темпове, а те искат от пазара да излязат голям брой тежкотоварни автомобили. Това прибиране ще доведе до сериозен негативен ефект върху опазване на околната среда. Ще се увеличат празните курсове", разкри изпълнителният директор на Съюза на превозвачите.

"Не отричаме мобилния пакет, но не трябва да се застрашава бизнесът. И работниците, и превозвачите ще бъдат достатъчно защитени, когато имаме един балансиран пакет. Румъния ще е толкова засегната, колкото и ние. Този пакет раздели Европа на Източна и Западна", завърши Йордан Арабаджиев.

"Има доста разколебана подкрепа за пакета "Мобилност", както и доста недоизгладени детайли. Комисията трябва да стартира междуинституционални преговори. Апелираме да се прояви здрав разум." Това заяви Николай Рашков от Съюза на българските превозвачи в интервю за bTV по повод това, че транспортната комисия в Европейския парламент отхвърли предложението пакетът „Мобилност“ да бъде изтеглен от Европейската комисия.

Желязков иска нов подход за по-справедлив мобилен пакет

За активни действия в тясна координация и постигане на нов подход и по-справедлив мобилен пакет настоя транспортният министър Росен Жел...

По думите му не е заплашен само нашият сектор, а този на цяла Европа.

"От 28 000 камиони у нас само 10% ще могат да бъдат натоварени за обратен курс, а останалите ще трябва да се върнат празни- това от една страна е разход на гориво за компанията, а от друга - замърсяване на въздуха", коментира още Рашков.

"Ние подкрепяме първоначалната идея на комисията да въведе мобилен пакет, той обаче драстично се политизира. Важно е да се отбележи, че досега браншът не е изказал своето мнение", заяви той.

Според Рашков повечето транспортни фирми у нас са до 5 камиона, което означава, че те са малки и семейни фирми. Това са гръбнакът на нашата икономика, каза още той и добави, че не е изключено да има и фалити.

България иска рестарт на преговорите за пакет "Мобилност"

Поискали сме в края на юли месец среща с новото председателството на Европейския парламент и транспортната комисия, ако към този момент...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Резнаха ДС+КГБ-дотациите 3 Резнаха ДС+КГБ-дотациите преди 3 седмици Профил на трол?
  Приватизираната ДС+РУМНО-шпионска мобилна мрежа с ТИР-овете по пътищата е против НАТО+ЕС! Съответно е откачена от държавния бюджет и на приватизаторите-ченгета им се реве! Когато са засегнати сериозни икономически и шпионски интереси старите улични пропагандно-идеологически заклининия на БКП-българеещата се ДС-патриотарстваща хомсексуално-травеститна КОКОНА мАнгела Джанбаз МОМЕ-ДуПе-КТБанк-кайме-Д виж още ›› ПС-менгян-евродепутатка НЕ ФЕЛАТ! Само глупаци и тъпи ченгета-каруцари могат да си "мислят", че тая КОКОНА без образование и способности за нищо, ще им защити интересите!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Има много глупави и трудноприложими клаузи, но има и такива, които защитават правата на шофьорите, а патроните се сърдят, щото им се бърка в джоба. Моето мнение не е еднозначно към тоя пакет.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Правата на шофьорите , а и на всички работници може и трябва да бъдат защитени на Национално ниво. Разбира се това не се случва , но ти подкрепящ това да не се случва. вие всичките вавилонци сте големи М*З*рници. И сега нали понеже имало някакви клаузи защитаващи шофьорите и давай да лобираме за чистият протекционизъм в случея на Франция
  : 4 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Това си е чист протекционизъм,от страна на Франция и страните които я подкрепят,срещу източно-европейските страни.Редно е и ние да въведем протекционистки мерки,в защита на българския бизнес.В противен случай,няма да имаме никакви козове в преговори за промяна на пакета Макрон.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  А , здравей. Ама това и е цялата уродлива същност на ес. Налагане и протекционизъм на Западни Корпорации. Пишеш ти за някакви ответни мерки. Ама чакай нали ес се базира на някакви ценности. Нали сме единни в многообразието и такива като мен са някакви екстремисти. И какво се получава сега ? Ами разбира се F...F eu*nato F...F AND..
  : 5 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  И ти чакаш някакви мерки например от борисов бойко , неговата група/герб/ и онези финансовите патриоти . Ама борисов бойко не позволи и онези нагласени журналисти да задават въпроси на оная к*ва беше там меркел на 3 та, щото така джендъра поискал. В дълбока илюзия си.
  : 5 !