Захариева: Оставаме обвързани с иранското споразумение

587
Захариева: Оставаме обвързани с иранското споразумение
Снимка: БГНЕС

Зам.-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в редовното заседание на Съвета "Външни работи", което се проведе днес в Люксембург.

Отношенията с Иран, сътрудничеството с Турция, последните развития в КНДР и политиката на ЕС в областта на правата на човека бяха основните теми в дневния ред на първите дипломати на 28-те.  

София и Лондон ще интегрират заедно Западните Балкани

София и Лондон препотвърдиха стратегическия характер на двустранните си отношения включително в сферата на отбраната и сигурността и ще...

Министрите проведоха дискусия по Иран във връзка с решението на президента Доналд Тръмп да не потвърди пред Конгреса на САЩ, че Иран изпълнява ангажиментите си по Съвместния всеобхватен план за действие по ядрената програма на Иран (JCPOA), информираха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Прието бе заявление от името на 28-те страни членки, в което се заявява, че Съюзът ще продължи да изпълнява ангажиментите си по Плана за действие, който дава възможност за продължаване и развитие на диалога с Иран. В заявлението се подчертава, че споразумението е одобрено единодушно с резолюция на СС на ООН 2231, както и че Международната агенция за атомна енергия е потвърдила, че Техеран изпълнява ангажиментите си по споразумението. В същото време се изразява загриженост от развитието на иранската програма за балистични ракети и нарастващото напрежение в региона, като се подчертава, че решение на тези въпроси трябва да бъде търсено извън Съвместния всеобхватен план за действие.

Държавите от ЕС оставаме напълно обвързани с плана за ядрената програма на Иран. Даваме ясен сигнал, че всъщност няма нито една полза от прекратяването на споразумението. Има осем доклада на Международната агенция за атомна енергия и в тях няма нито една констатация, че той не се изпълнява от Иран - заяви министър Екатерина Захариева. - Изказахме притеснения от някои от действията на Иран, свързани с изпитването на балистични ракети, но те не са предмет на това споразумение. Нашето съобщение към съюзниците ни отвъд океана е, че се надяваме те да останат обвързани с това споразумение, защото нищо добро няма да настъпи от неговото едностранно прекратяване. Днешното изявление за Иран показа, че може да действаме бързо и правилно.”  

Работният обяд на министрите бе посветен на отношенията между ЕС и Турция. Подчертана бе ролята на Турция за сигурността и стабилността в региона, както и важността на продължаване на сътрудничеството в областта на миграцията, борбата срещу тероризма, диверсификацията на енергийните доставки и др. Изтъкната бе също и необходимостта от продължаване на диалога в областта на правата на човека и върховенството на закона.  

Захариева на среща на външните министри във Варшава

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Варшава за участ...

Екатерина Захариева отбеляза положителните резултати от изпълнението на Споразумението ЕС-Турция от март 2016 г.  

В отговор на продължаващите провокации от страна на Пхенян, Съветът прие нов пакет от автономни санкции на ЕС спрямо Северна Корея, в т.ч. разширяване на забраната за инвестиции във всички сектори, намаляване на размера на личните парични преводи за КНДР, добавяне на имена на физически лица и компании в санкционния списък на ЕС, забрана за износа на петрол за КНДР. ЕС ще следи отблизо действията на страната и е готов да разгледа нови, още по-тежки санкции, ако Пхенян продължи с провокациите, които подкопават мира и сигурността в региона и света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика