Захариева призна за напрежение с Турция, Анкара ни използвала предизборно

2263
Захариева призна за напрежение с Турция, Анкара ни използвала предизборно
Снимка: БГНЕС

Между България и Турция има дипломатическо напрежение, но то не е предизвикано от София, призна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред bTV.

"Има дипломатическо напрежение с Турция, но не е предизвикано от София. Не сме доволни, когато Турция ни използва за предизборната си кампания", каза Захариева.

Тя коментира дългата среща на премиера Бойко Борисов с турския вицепрезидент Фуат Октай, на която премиерът не получи извинение от турските власти за коментарите за Закона за вероизповеданията.

Повод за поисканото от премиера извинение станаха думите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Турция се е намесила и под нейния натиск България е променила Закона за вероизповеданията. Бойко Борисов определи казаното от външния министър като лош сигнал и проява на лошо възпитание.

с турския вицепрезидент Фуат Октай

"Премиерът беше много ясен и категоричен. Разбира се, че сме ядосани, но нека бъдем разумни", каза тя и повтори думите на Борисов, че е много лесно българските власти да втвърдят тона, но не го правят.

Напрежението между София и Анкара избухна, когато турският външен министър Мевлют Чавушоглу си позволи да говори публично за поправките в българския религиозен закон.

Захариева определи Закона за вероизповеданията като напълно безпристрастен. Призна, че го е обсъдила с колегата си Чавушоглу в края на 2018 г., но отрече да ѝ е оказван какъвто и да е натиск.

"Имам много добри отношения с колегата Чавушоглу. Учудва ме, че приема този закон като натиск. Миналата година разговаряхме по телефона през декември по тази тема. Обясних му, че той важи за всички църкви, не е насочен към тях. Разговорът беше възпитан и добросъседски. В никакъв случай не е насочен срещу някоя от религиите. По никакъв начин не е оказан натиск. Сега на предизборен митинг, за да се стегне електората, това е абсолютно излишно", каза вицепремиерът.

Турският посланик защити Чавушоглу, думите му били извадени от контекста

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в сградата на МВнР бе извикан посланикът на Република...

Според нея Анкара използва религиозната тема за предизборна агитация. "Изборите ще минат. На ден първи след изборите отново ще искаме добри съседски отношения. За съжаление започна да става система. Миналата година март месец имаше изказване на Ердоган при изборите, на което също трябваше да реагираме остро", заяви тя.

По думите ѝ смесването на религия и политика е все по-често срещана, но много опасна тенденция. "Все по-често започва да се използва религията като част от политиката. В България живеем в мир и разбирателство и не се замисляме кой какво вероизповедание изповядва. Този тренд да използваш религиозните теми за политика е изключително опасен", добави Захариева.

Вицепремиерът призова за търпение и разумен подход. "Нека да изчакаме понеделник, да видим дали няма да размислят след изборите. Най-лесното би било Чавушоглу да се извини. Ние сме една от не многото държави на ЕС, които считат, че ще е лошо ако Турция прекрати преговорите за членство. Както Борисов каза, ние сме ги подкрепили", изтъкна тя.

"Отношенията с Турция трябва да са на добросъседска основа. Нека да минат изборите. Нека и ние сме разумни, Турция е най-големият ни съсед. Обявяването на турския посланик за персона нон грата е излишно. Ще помислим дали да извикаме посланик Нейнски, нека изчакаме изборния ден", каза Захариева.

"Борисов е изключително отговорен човек. Искаме да имаме добри съседски отношения на добра основа. На основа да имаме туризъм, бизнесът върви добре между двете държави", каза още вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Главчев на среща със службите, обсъждат изборите и Близкия изток

Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

Гешев за пудела и пачките: Най-високо в мафията стоят политиците (ВИДЕО)

МВнР кани международни наблюдатели за изборите на 9 юни

Доц. Искрен Иванов за рокадата в правителството: И друг път сме виждали министри-еднодневки

Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

Кирил Петков: Управлява ни перманентна власт, за която не сме гласували (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика