Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захариева ще участва в Съвет "Външни работи"

28 май 2018, 07:14 часа • 769 прочитания

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева ще вземе участие в Съвет „Външни работи“, който ще се проведе на 28 май в Брюксел.

Съветът ще проведе дискусия по ситуацията в Иран и споразумението за ядрената програма на страната в контекста на последните развития след решението на САЩ да се оттеглят от него. Тези разговори са продължение на обсъжданията на лидерите на ЕС в рамките на неформалната им среща в София на 16 май, на която те постигнаха единодушно съгласие, че ЕС няма да се откаже от споразумението, докато Иран продължава изцяло да се придържа към него.

Министрите ще обменят мнения относно резултатите от Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе на 17 май в София. Те ще обсъдят актуалната обстановка в Северна Корея и в Йемен, както и ситуацията във Венецуела след президентските избори в страната от 20 май.

В рамките на работен обяд първите дипломати на 28-те ще проведат дискусия и относно последните развития на ситуацията в Ивицата Газа.

Министрите ще обсъдят положението в Демократична република Конго след заключенията на Съвета от 11 декември 2017 г. и в контекста на планираните в края на годината избори в страната.

Очаква се Съветът да обсъди и мандата по преговорите за бъдещото споразумение между ЕС и държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ). Настоящото споразумение за партньорство АКТБ-ЕС, т.нар. Споразумението от Котону, изтича през февруари 2020 г.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес