Заков: Американските изтребители може да не са базирани постоянно в България

1901
Заков: Американските изтребители може да не са базирани постоянно в България
Снимка: БГНЕС

В момента няма опция за постоянно базирани изтребители на НАТО у нас, но българското небе се пази от съюзниците. Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков, който потвърди кацането на американски изтребител F-35 в авиобазата „Граф Игнатиево“ днес.

„Четох заглавия, че нямало кой да пази българското небе, защото нидерландските самолети си тръгват. Но нека кажа, че българското небе винаги ще има кой да го пази. В момента има кой да го пази и от българските ВВС. Самолетът, който казна в „Граф Игнатиево“ днес – американският F-35, е част от програмата „Еър Полисинг“ на дълга дистанция“, каза Заков.

Той не даде точна информация за броя на изтребителите, а заяви само, че могат да бъдат и повече от един. „Има ротация, може да има 1, 2 или 3 едновременно. Тези бройки могат да варират във времето. Това че няма постоянно базирана мисия по усилен „Еър Полисинг“ у нас, не значи, че такава операция няма да се провежда в българското небе. България ще продължи да бъде подпомагана от съюзници. Не е необходимо те да бъдат базирани постоянно на българска територия“.

Той каза, че ще настоява за повече пари за отбрана в актуализацията на бюджета, защото „винаги е нужно да има повече пари за армията, особено в ситуацията, в която сме“. Потвърди, че се водят дискусии с Министерски съвет и Министерството на финансите.

„Актуализацията не е минала все още. Много пъти съм казвал, че ще настоявам за увеличаване на възнагражденията за военнослужещите“, заяви Заков.

Той каза, че нидерландските изтребители не остават у нас - на 31 май приключи операцията им. „Небето ни се пази от съюзници, които летят с нашите пилоти в различни видове мисии, включително във въздушното пространство на България. От кои държави са съюзниците – тази информация не мога да я споделям в детайли“.

Заков коментира и темата със забавянето на американските F-16, които вече са платени, като каза, че няма как да има компенсация при сделка правителство – правителство. „Ние имаме споразумение с американското правителство, не с компанията „Локхийд Мартин“. В такива случаи има други форми на неустойка. Знаете, че в първата серия F-16 има значителна помощ - 53 милиона долара, имаме допълнителни средства и в първата, и във втората серия. През първото тримесечие на 2025 г. чакаме първите F-16“, отбеляза министърът на отбраната.

Той участва днес в 15-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022”. Официалната церемония по откриването беше в 11:00 часа пред палата №3 в Международния панаир в Пловдив. В нея участие взеха още президентът Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на МО и на МИИ, дипломати, гости от страната и чужбина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика