Започва проверка за конфликт на интереси на началника на кабинета на Нинова

1926
Започва проверка за конфликт на интереси на началника на кабинета на Нинова
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Започва проверка за конфликт на интереси на началника на кабинета на Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на институцията. В съобщението не се посочва името на началника на кабинета на Нинова, но такива й бяха Калоян Методиев и Ели Спасова. 

Проверка на министерството показва, че договори за адвокатски услуги за над 400 000 лв. са сключили дружествата в системата на Министерството на икономиката и индустрията с една определена юридическа кантора.

Още: Има ли служебният министър на икономиката сметки за разчистване с Корнелия Нинова? Четете ТУК. 

От Министерство на икономиката обръщат внимание, че по-голяма част от договорите са подписани в периода юни – август, на принципа на прякото договаряне, а при много от тях са заложени сериозни клаузи за неустойки при предсрочно прекратяване.

От министерството изтъкват още, че от 13 проверени дружества към този момент, в 7 от тях има сключени договори със съща адвокатска кантора. "Прави впечатление, че държавните компании са възлагали множество договори с този изпълнител, като е възможно целта да е била сумите да се раздробят, за да не привличат вниманието на проверяващите. Общо 16 договори са били сключени за правна помощ по конкретни казуси. Сумата на тези договори е около 180 хил. лв. и голяма част от тях са изплатени изключително бързо. Има случай на сключен договор за 36 000 лв., който е бил на 100% авансово платен. Заедно с това е стартирана практика, която ощетява държавния интерес. Със същата адвокатска кантора са били сключвали договори за абонамент. По силата на тези контракти държавата е плащала за услугите на адвокатската кантора, независимо дали е извършвана работа или не. Три дружества в системата на Министерството на икономиката и индустрията са поели подобно задължение, като общата сума е около 20 000 лв. на месец или близо четвърт милион на година. Следва да се отбележи, че тези договори са юридически издържани, но отворен остава въпросът каква услуга са получавали насреща дружествата срещу платените средства", твърди Министерство на икономиката. 

Обобщената информация на Министерство на икономиката показва, че за няколко месеца, една определена адвокатска кантора е генерирала договори за над 400 хил. лв. само в системата на Министерството, като мнозинството от тях са сключени от Държавната консолидационна компания и дъщерните ѝ дружества. "Начинът на действие на предприятията, които по едно и също време „откриват“ тази кантора и започват да сключват сходни договори, при които целта изглежда е била да се платят възможно най-много пари за най-кратко време, налага да се продължи проверката и от други специализирани органи", твърдят още от институцията. 

От икономическото министерство информират още, че е налице сигнал, че един от съдружниците в тази адвокатска кантора е в пряка роднинска връзка с началника на кабинета на Корнелия Нинова, както и че днопълнително са налице твърдения, че същата адвокатска кантора представлява предходния министър на икономиката и индустрията в личните ѝ съдебни спорове.

Поради тази причина Министерството на икономиката и индустрията сезира Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, за да се провери налице ли е конфликт на интереси. Следва да се проучи дали началникът на кабинета на вицепремиера по икономически въпроси (в периода декември – август 2022 г.) в Министерски съвет, е в пряка роднинска връзка с един от съдружниците в адвокатската кантора и дали това обстоятелство е повлияло на избора при предоставянето на услуги от държавата.

Проверката продължава, като ще се сезират и други проверяващи органи, за да се установи на какво основание един и същ изпълнител е избиран от мнозинството от дружествата в системата на Министерството на икономиката и индустрията и как е бил защитен държавният интерес при сключване на договори за абонамент без насрещна услуга или при 100% авансово плащане.

Още: Смята ли Нинова, че се води кампания срещу нея? Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика