Заради 1500 лева ще има предсрочни местни избори в Търговище

25493
Заради 1500 лева ще има предсрочни местни избори в Търговище

Търговище е на прага на предсрочни кметски избори, след като Върховният административен съд (ВАС) реши окончателно, че градоначалникът д-р Красимир Мирев (БСП) е бил в конфликт на интереси, пише вестник "Труд".

Това е първият такъв случай, а кметът е отстранен, защото е похарчил 1428 лева общински пари за канцеларски материали в книжарницата на сина си.

През май 2013 г. Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси излезе със становище, че кметът е нарушил закона, тъй като общината е купувала от книжарницата на сина му печати и други канцеларски стоки.

Навъртеният за повече от две години оборот е за 1428 лв. Първоначално Административният съд в София отмени решението на комисията, но тя протестира във ВАС. Според върховните съдии д-р Мирев е подписал девет оперативни документа - "искане", в частен интерес на свързано с него лице - "Белла" ЕООД. Собственик и управител на фирмата е синът Димитър Мирев. Покупките на канцеларските материали са били в периода 1 декември 2009 г. - 4 януари 2012 г. От материалите най-много са печати, нужни на детски градини и други институции. По това време в Търговище само книжарницата на сина на кмета е продавала такива стоки.

"С подписването на документите Красимир Мирев е извършил действия в частен интерес на свързано с него лице, което е довело до облага от материален и нематериален характер за свързаното лице. Материалната облага е приходът за търговското дружество, а нематериалната се изразява в създаване на привилегия и подкрепа за "Белла", гласи решението на ВАС. В него се казва още, че кметът е трябвало да подаде декларация по Закона за предотвратяване на конфликт на интереси и да прехвърли задълженията си на друг служител при покупката на канцеларските материали.

Комисията за конфликт на интереси беше сигнализирана от представителя на Съюза на патриотичните сили "Защита" Красимир Русев. Д-р Мирев заяви пред "Труд", че не може да коментира съдебно решение. Той ще чака произнасянето на комисията. Синът му Димитър също отказа да говори.

От Комисията за конфликт на интереси съобщиха, че до месец ще издадат наказателно постановление, с което ще наложат на Мирев глоба (вероятно 7000 лв.) и отнемане на заплатите му като кмет за периода, в който е бил в нарушение. Това са възнагражденията за 25 месеца. По закон Мирев трябва да бъде отстранен от длъжност. След това общинската избирателна комисия да организира избори за кмет. Мирев има право да се кандидатира на предсрочен вот и вероятно ще го направи. Очаква се изборите да са наесен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика