Заради отхвърлено предложение в Закона за чужденците, ВМРО с гневна критика към депутати

2866
Заради отхвърлено предложение в Закона за чужденците, ВМРО с гневна критика към депутати
Снимка: Пресцентър на ВМРО

За огромно съжаление днес партийният конформизъм и политическото късогледство надделяха в пленарната зала. Депутатите от ГЕРБ се въздържаха, а уж русофилски настроените депутати от БСП гласуваха лицемерно и отнеха възможността на руски туристи да посещават България, посочват в своя позиция от ВМРО.

"За нас от ВМРО днешното гласуване не кореспондира с отговорно в икономически и държавнически план поведение. Днес народните представители отнеха хляба на стотици хиляди българи и обрекоха един цял бранш на фалит.

Ние обаче няма да се откажем и ще продължим да отстояваме нашите предложения в опит да помогнем на хората, пострадали заради коронакризата. Между първо и второ четене ще настояваме за приемането на адекватни мерки, за да спасим прехраната и бизнеса на стотици хиляди семейства.

Заявлението идва след дебатите по Законопроекта за промяна на закона за чуждестранните граждани в Р България, в който войводите внесоха текстове, които да облекчат издаването на визи и пребиваването на туристи от страни извън ЕС.

Освен бързото онлайн производство по издаване на визи, текстовете предвиждат и визи с 2-годишен срок (но не повече от 360 дни престой за периода) за чужденци от държави извън ЕС - собственици на имоти у нас, които ги използват с цел туризъм.

Ние смятаме, че с тези две мерки, които предлагаме, ще помогнем на туристическия бранш да намали загубите и да стартира възстановяването си. Ще привлечем туристи, които са извън териториите на Европейския съюз, като улесним достъпа им до предлаганите туристически услуги. Целта е с увеличаване на туристическия поток от чужденци да се увеличат приходите от пребиваването им в България, се казва в мотивите на войводите.

Линк към предложените текстове >>>

(https://www.parliament.bg/bills/44/054-01-38.pdf)

В пленарната зала заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов защити текстовете така:

Искаме да поправим с тези промени колапса на туристическия бранш вследствие кризата, породена от коронавируса. Приеха се две наши предложения, искаме и другите две – за ваучерите и за електронните визи.

България е в доста неизгодно положение, защото преките ни конкуренти имат по-опростени процедури, въобще не може да се мерим и с Турция – която е извън ЕС. Може да взаимстваме опита на нашите европейски конкуренти – взаимствали сме електронната виза – дистанционно кандидатстване от страна на туриста и в петдневен срок отговор от съответното консулство. Такава електронна виза например има в Кипър. Втората част на предложението е свързана със собствениците на имоти – да дадем възможност за дългосрочно пребиваване на тези собственици на имоти у нас.

Не съм съгласен с вечното позоваване на правилата на шенгенското пространство. Нека припомним, че независимо свободното придвижване на хора е препятствано от коронакризата. Епидемията доведе до това всяка държава сама да решава за достъпа до нейна територия.

Внесеният законопроект не противоречи на европейски регламенти. Искаме да улесним туристическия пазар. С приемането на предложенията ни ще подкрепим националната икономика.

На първо четене: Приеха промени в Закона за чужденците, Симеонов предизвика скандал на дебата

Депутатите приеха промени в Закона за чужденците в Република България на първо четене. Те разгледаха два законопроекта. Законопроектът...

В дебата се включи и организационният секретар на ВМРО и секретар на ПГ „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов в отговор на лицемерното поведение на БСП:

Странно е БСП да се отказва от това руски граждани да посещават с улеснения България. Правите се на русофили, но когато трябва да помогнем на българската икономика и на обикновените руски граждани, Вие отказвате да подкрепите. Каква е логиката?"

Ето и предложените от ВМРО текстове в резюме:

-Предвижда се издаването в бързи и кратки срокове на визи за туристи за срок от 30 дни. Целта е да се скъси и облекчи процедурата, като за целта формулярите да се попълват и подават в електронен вид;

-Виза за краткосрочно пребиваване с валидност и разрешен срок за пребиваване до 30 дни може да бъде издадена на чужденец, когато целта на пътуването е ползване на туристическа услуга на територията на Република България;

Симеонов пак се закача с депутатка, но този път го обвиниха, че унижава жените в НС

Депутатката от БСП Анна Славова обвини зам.-председателя на парламента Валери Симеонов, че унижава жени депутатки. Тя припомни, че това...

-За издаване на визата се попълва заявлението в електронна форма на сайта на съответното българско дипломатическо представителство или консулство и се прилагат документи, доказващи целта на пътуването;

-Оправомощеното длъжностно лице в дипломатическото и консулско представителство взема решение за издаване или отказ на виза и изпраща отговор на заявителя на посочен в заявлението електронен адрес в срок от 5 работни дни от подаване на заявлението;

-Визата се издава от оправомощено длъжностно лице в органите за граничен контрол при влизане на чужденеца на територията на Република България. Визовият стикер се полага като на него се отбелязва, че е издаден за целите на почивка (туристическа услуга);

-Виза за дългосрочно пребиваване със срок на валидност до 2 години и право на пребиваване до 360 дни може да бъде издадена на чужденец, който притежава право на собственост върху жилищен недвижим имот на територията на Република България с цел почивка, без да желае да получи разрешение за продължително, дългосрочно или постоянно пребиваване;

-Визата дава право на многократно влизане на територията на Република България в рамките на срока на нейната валидност при спазване на максималния срок на пребиваване и може да бъде преиздавана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com