Зарков обяви важни законови промени - парламентът трябва да ги приеме, иначе рискуваме санкция от ЕК

2185
Зарков обяви важни законови промени - парламентът трябва да ги приеме, иначе рискуваме санкция от ЕК
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков обяви, че днес Министерският съвет е одобрил много законопроекти, сред които особено важни са промените в Закона за правната помощ и тези срещу наказателната процедура спрямо България от страна на ЕК относно борбата с расизма и ксенофобията.

Той заяви, че ако промените не бъдат приети от парламента своевременно, страната ни рискува да бъде санкционирана по наказателните процедури на Европейската комисия и да загуби възможност да получи средства от Плана за възстановяване.

Кьовеши благодари на Зарков за сградата на "Раковски" 134, която се дава на европрокурорите

Министърът на правосъдието Крум Зарков се срещна днес с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в Люксембург, съобщиха от правосъднот...

"Днес МС одобри много законопроекти – един от тях е особено важен. Той е част от мерките по Плана за възстановяване и е ясен пример, че ПВУ не дава само достъп до сериозни средства, но е и силна мотивация за реформи. Става въпрос за Закона за изменение и допълнение на Закона за правната помощ. Той е особено значим, тъй като постановява, че никой не може да бъде лишен от правосъдие, ако е беден или ако е жертва на насилник/трафикант на хора. Законът е важен за интересите на правосъдието – в много от процесите защитата е задължителна и без нея не може да има производство", каза Зарков на брифинг.

Развитието на икономическите, обществените отношения и институции прави така, че е необходимо прилагането на правната помощ да се разшири в 2 посоки – по предметния ѝ обхват, т.е. за какво може да се ползва правната помощ, и да се увеличи кръгът лица, които могат да я ползват. Досега правна помощ можеше да се ползва само пред съда. Министерски съвет одобри правна помощ да се ползва в по-общ план, включително пред администрацията.

"Тя трябва да помогне на социално слабите и уязвими или на жертвите, да им съдейства за получаване на документи, за оспорване на решения на администрацията, за представителство пред Комисията за защита от дискриминацията, Комисията за защита на потребителите, Държавната агенция за бежанците или други институции. Да помага за алтернативите за решаване на спорове – арбитража и медиацията", допълни министърът на правосъдието.

МС прие към кръга лица да се добавят лицата с увреждания – ментални или физически, лицата под запрещение и тези, търсещи или получили международна закрила или временна закрила. Към тях се добавят навършили 21 г. - по задължение за издръжка, възникнало преди навършването на тази възраст.

Правосъдният министър не вижда причина Румъния и България да бъдат разделяни при приемането си в Шенген

Не виждам никаква причина Румъния и България да бъдат разделяни при приемането си в Шенген. Не виждам защо Румъния да има по-голям шанс...

Мотивите на Зарков са, че така се преодоляват проблеми от практиката, намаляват се и рисковете от злоупотреби.

Друг важен законопроект е свързан с наказателна процедура, започната срещу нас от ЕК по много тежък въпрос. От 2008 г. не сме привели нашето национално законодателство в съответствие с рамковото решение на ЕС относно борбата с определени форми и прояви на расизъм и ксенофобия.

"В нашето законодателство се предвиждат по-тежки наказания за престъпленията убийство и телесни повреди, когато са извършени по расистки или ксенофобски подбуди. Предлагаме същият подход да бъде приложен и за отвличане, противозаконно лишаване от свобода, принуда, закана, следене, обида, оскверняване на религиозен храм или подбуждане към извършване на престъпление и палежи, когато те са провокирани от расизъм или ксенофобия", каза Крум Зарков.

"Предлагаме наказателна отговорност да се носи за публично оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на престъпленията, извършени по време на и във връзка с национал-социалистическия режим. Тези законови промени ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание след сегашното заседание на Министерски съвет", обяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика