Засега - провал на промяната НСО да не охранява главния прокурор, съпругата на президента

19965
Засега - провал на промяната НСО да не охранява главния прокурор, съпругата на президента
Снимка: БГНЕС

Липсата на кворум провали заседанието на Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. На нея трябваше да бъде обсъден на второ гласуване Законопроект за изменениe и допълнение на Закона за Националната служба за охрана - тези изменения, с които да бъде урегулирана дейността на НСО - засега е ясно, че главният прокурор, съпругата на президента и патриарха няма да бъдат охранявани от НСО, но това е само на първо четене. Дори на първо четене се стигна до куп скандали в пленарна зала и трябваше председателят на парламента Ива Митева да казва дали и какво е прието!

Председателят на комисията Светлин Стоянов заяви, че комисията не е събрала кворум заради отсъствието на депутати от ИБГНИ, ГЕРБ и ДПС. Следващото заседание може да бъде и утре, но зависи от президента Румен Радев кога ще издаде указ за прекратяване правомощията на Народното събрание.

Скандал и обиди между депутати заради промените в Закона за НСО

Огромен скандал между депутатите в парламента се разиграва заради гласуването на промените в Закона за НСО в пленарната зала. Представи...

Може да бъде събран кворум на комисията при ново заседание, ако се въведат по-крути мерки, посочи Стоянов.

Според него заседанието на комисията не се получило с аргумент, че има хора, които защитават интересните на бившия министър-председател Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев и на президента Румен Радев.

Същевременно адвокат Николай Хаджигенов се оправда, че не е успял да дойде на Комисията на НСО поради ангажимент на неговата Временна комисия за полицейското насилие от лято 2020 г. Тя имаше заседание в 10:00, а тази за контрол над службите - от 11:00 часа.

Пред журналисти в парламента, Хаджигенов изрази съмнение, че парламентарните комисии са били свикани умишлено. Лошото според него, било, че членовете на комисията за полицейското насилие направили достатъчно допълнения и трябвало да бъдат обобщени.

Хаджигенов: Почти се разплаках, пазим Гешев, както се пази лидерът на Северна Корея

Вчера на заседанието на комисията, която контролира спецслужбите бяха изслушани ръководителите на всички спецслужби. Единият от въпроси...

Въпреки това Хаджигенов предупредил председателя на Комисията за НСО, че ще закъснее и нямало да може да дойде навреме – отнело му почти 20 минути. Ако кворумът зависи само от мен, ще има със сигурност. Доколкото разбрах не сме били само ние, но аз ще присъствам утре или когато свикат извънредно заседание, увери Хаджигенов.

На въпрос как би коментирал думите на председателя на комисията, който сложи ИБГНИ под общ знаменател с ГЕРБ и ДПС, за да се предпазят желанията на Борисов и Гешев, Хаджигенов отбеляза, че вероятно Светлин Стоянов е направил недостатъчно добро емоционално движение. Основният двигател да се стигне дотук съм аз, така че този упрек е по-скоро в движение е коментирал другите, каза още той.

Депутат от БСП Филип Попов също коментира пред журналисти проваления кворум. Ние от "БСП за България" си бяхме тук, но не зависи всичко от нас, коментира Попов и призова медиите да питат другите партии защо не са дошли на заседанието на комисията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика