Защитата на кандидата за главен прокурор Гешев увяхна в телевизионен ефир

13387
Защитата на кандидата за главен прокурор Гешев увяхна в телевизионен ефир
Снимка: Actualno.com / Румен Скрински

Да, ще организираме още протести като гражданска инициатива. Номинация има, но избор няма. Ако слушаме коментарите на ВСС, определяща ще е концепцията на Иван Гешев за развитие на прокуратурата, а по нея има и обществено обсъждане. Това заяви лицето на "Правосъдие за всеки" адвокат Велислав Величков.

Същевременно, според адвокат Величков, правосъдният министър Данаил Кирилов всъщност опорочава процедурата, защото брои сигурни 11 гласа от прокурорската колегия още преди Гешев да представи концепция и да отговаря на въпроси при изслушване пред ВСС. Той счита избора за предрешен, каза юристът по адрес на Кирилов.

Протестираха срещу избора на Гешев и в Пловдив

Малоброен, но силно мотивиран протест срещу назначението на Гешев за нов главен прокурор, се събра пред сградата на прокуратурата в Пло...

Сигурно има някакви много сериозни аргументи срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, но аз не съм ги чул, обяви политическият анализатор Георги Харизанов пред Нова телевизия. Той заяви, че "кашата в главите" на инициаторите на съдебната реформа вече почвала да прави неприятно впечатление. Прокурорите магистрати ли са или не са, попита Харизанов задочно бившия правосъден министър Христо Иванов.

Протестът, който организира "Правосъдие за всеки", не е политически, а граждански, настоя Величков. Порочността се състои в това, че почти като в казарма главният прокурор упражнява контрол над всички други прокурори и това е записано в Конституцията. Няма случай, при който настоящ главен прокурор да се е подписал кой ще му е наследникът - това да не е наследствена монархия, коментира юристът, визирайки подписа на Сотир Цацаров в подкрепа на Иван Гешев. Петима анонимци, определени в задкулисни договорки от парламента, определят главния прокурор за 7 милиона души. Как така няма никой друг извън Иван Гешев? Колко успешно приключени дела има г-н Гешев като ръководител на Спецпрокуратурата, че да заслужи кандидатурата му да се обявява за безалтернативна, зададе съответните въпроси адвокат Величков. И напомни, че от години "Правосъдие за всеки" настоява политическата квота във ВСС да се ограничи до петима души, а не 11, както е сега (5 от прокурорската колегия и 6 от съдийската), за да не може да има политически контрол върху съдебната власт. "Историческият компромис" беше исторически провал, напомни Величков за времето, когато Христо Иванов подаде оставка от парламентарната трибуна като правосъден министър.

Г-жа Иванчева беше осъдена на 20 години, опита да защити Гешев Харизанов и беше принуден впоследствие да признае, че това е присъда на първа инстанция, не окончателна. Адвокат Величков попита политическия анализатор и дали Гешев всъщност е прокурор по делото или не, след като Главна прокуратурата каза, че не е.

Харизанов не се съгласи и, че Иван Гешев се е обявил против разделението на властите – било извадено от контекст. А адвокат Величков припомни, че президентът има важна роля в процедурата - той трябва да обяви мотиви дали подписва указ за нов главен прокурор или не. По процедура, той може да откаже, но при повторно предложение на ВСС на същия човек, е длъжен да подпише.

Хиляди граждани се събраха на протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор (ВИДЕО)

Хиляди граждани се събраха пред Съдебната палата в София, за да изразят своето недоволство от кандидатурата на заместник-главния прокур...

Кой е Георги Харизанов?

Припомняме, че Харизанов беше директор на държавното предприятие "Напоителни системи" и преди 5 години беше пребит с метални тръби. Харизанов беше разследван за неизгодна сделка, ощетила "Напоителни системи" - за съзнателно сключване на неизгодна сделка с метални тръби, която е ощетила дружеството с над 560 000 лв., но отрече понесеният побой да е свързан с "Напоителни системи".

Иначе името на Харизанов нашумя в началото на 2012 г. покрай трагедията с наводнението в село Бисер. Тогава той обясняваше пред медиите за състоянието на язовирите, което провокира обществен интерес към него. По това време и образованието му беше поставено под съмнение заради невзета диплома - след въпрос в парламента отпреди вече 7 години в тогавашното Народно събрание на тогавашния депутат на БСП Петър Курумбашев за квалификацията на Харизанов, като питането беше към тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов, който не коментира. Самият Харизанов обаче твърди, че има диплома от Датския колеж в София. Стана ясно още, че през 2005 година Харизанов е получил двугодишна присъда с изпитателен срок от три години и глоба от 1000 лева по дело за рекет. По думите на самия Харизанов той се сдобил с условна присъда, когато е бил на 19 години. Тогава шофьор е блъснал колата му и мъжът не е имал "Гражданска отговорност", а Харизанов е искал да му бъдат платени материалните щети, нанесени на автомобила му и съответно поискал пари от виновника според него, което довело до условна присъда за рекет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика