Засилва се контролът върху процесите по картографиране на рисковете от бедствия

1926
Засилва се контролът върху процесите по картографиране на рисковете от бедствия
Снимка: Getty Images/Guliver

Правителството одобри промени в Наредбата за условията, реда и органите за извършване на анализ, оценка и картографиране на рисковете от бедствия. Те са изготвени въз основа на одитен доклад на Сметната палата от 2014 г., в който са дадени препоръки относно контрола по изпълнение на задълженията на компетентните органи в тази област.

В Наредбата се записва изрично, че органите с функции по отношение на анализа, оценката и картографирането на рисковете от бедствия в срок до 10-то число на всяко тримесечие предоставят на министъра на вътрешните работи доклади с информация за постигнатия напредък в дейностите, а той, от своя страна, внася за разглеждане в Министерския съвет на обобщен доклад.

Няма пари, за да знаем какъв е рискът от ядрена авария в България

Все още няма анализ и оценка на риска от ядрена и радиационна авария в България. Това става ясно от проект за промени в Наредбата за ус...

Променят се и се удължават сроковете за анализ, оценка и картографиране на рисковете. Причините за неизпълнение към момента на задълженията от страна на компетентните органи са свързани основно с неосигурено финансиране или са от технически характер.

До края на 2016 г. трябва да приключи анализът, оценката и картографирането на риска от наводнения, геоложкия риск и риска от горски пожари. Те са свързани с ангажиментите на страната ни за изпълнение на предварително условие по Споразумението за партньорство на България, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове. От страна на МРРБ е посочен период от 10 години (до края на 2025 г.) за детайлно картографиране на сеизмичния риск за територията на страната, позовавайки се на становище на националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

С допълнение в Наредбата се създава възможност масивите от пространствени данни за сеизмичния и геоложкия риск и метаданните за тях, както и картите на опасностите и картите на рисковете от бедствия за сеизмичния и геоложкия риск да се публикуват в географската информационна система на МРРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com