Как държавата върза двата края

5203
Как държавата върза двата края
Снимка: БГНЕС

Както се пее в една песен на ПънкиБлуз - пари, пари, пари, пари, пари, пари, пари - целият свят около тях се върти!

Когато тръгне държавата да връзва бюджета, това е кажи-речи най-важното политическо усилие за годината. Битките за разпределението на държавния бюджет са по-ожесточени дори от изборните подфъргания.

Разходите за отбрана традиционно растат заради ситуацията в Черно море и Украйна. Колкото по-близо е войната, толкова по-лесно се решават тия въпроси. Ето например Руската федерация вече си върза бюджета и разходите за отбрана там са рекордни - цялата руска икономика работи за войната, санкциите им пречат, колкото санкциите по Магнитски пречат на Пеевски.

Не е като да не пречат - санкциите по Магнитски вталиха г-н Пеевски, но го и стимулираха да се развива. Пеевски проговори с човешки глас, ходи на работа в парламента, върти държавата, кара се на премиера и строява цялата политическа класа да му прави хубаво.

Ние, за щастие, не сме в положение да вземаме толкова лесни решения (когато целият държавен бюджет е военен и после всичко останало).

Затова и разправиите за парите са чутовни.

Един от големите бюджети, за който сглобкаджиите се борят като прасе с тиква, е разбира се здравният.

Разходите за здравеопазване растат едва ли не по-бързо и от военните - пържолките в здравната система са толкова мазни и сочни, че Пеевски и Кирил Петков щяха да се изтрепят в парламента по време на споровете за назначенията в Здравната каса. (Касата преразпределя общо 8 млрд. лв.)

Здравеопазването по принцип е арена на чисто болни амбиции за колосални кражби и далавери, затова на големите държавни постове традиционно е като в Сливен - ураганен вятър! В демократичната история на Република България здравните министри се сменят най-често, а в управлението на Здравната каса е направо код жълто за ураганни ветрове и “риванол в снега”.

Последният управител на Касата (човек на ПП-ДБ) изкара на поста 4 месеца, а подуправителят (гербоид) - всичко на всичко едно денонощие.

Двамата здравни шефове бяха свалени след чутовен скандал в парламента и по-точно два паралелни скандала - един на парламентарните микрофони и още един off the record. В режим “аквариум” за телевизионните зрители видяхме как Пеевски и Кирил Петков нещо си крещяха и ръкомахаха с изменени лица. После Корнелия Нинова описа тази словесна битка като нещо безумно отвратително, което “добре че не го чуха българските граждани”.

Явно не става въпрос за дребни пари!

Спорът за назначенията в касата се реши соломоновски. След като страстите в залата се нажежиха като парти грил в Енергото, тръгнаха непублични пазарлъци, след които Бойко Борисов и Христо Иванов излязоха и казаха, че махат и двамата шефове на Касата, като тепърва ще изработят механизъм и ще подпишат някакво истинско споразумение (не само “джентълменско) как да стават назначенията на ключови държавни постове.

По принцип, не само за бюджета, но за всякакви гласувания в този парламент вече се заформи един механизъм.

За всяко важно гласуване избухва скандал между ПП срещу ГЕРБ и/или ДПС.

В скандала се намесват “Възраждане”, БСП и ИТН, като нападат цялата сглобка с акцент върху ПП.

Накрая при гласуванията обаче “Възраждане” и ИТН пряко или косвено с разни номера (игри с кворума, златни пръсти и т.п.) подкрепят линията “ГЕРБ-ДПС”.

И почти неизменно това води до ефекта УАУ.

Ползата от този парламент и това управление е, че изчисти реномето и политическия път на Борисов/Пеевски - те двамата консумират властта, инкасирайки минимални щети и максимални изгоди, като същевременно показват колко безтегловни и несъстоятелни са “партньорите” им от паянтовата сглобка.

…Но с бюджета всичко е наред, защото хазната се пълни и препълва с революционните въведения на Асен Василев като “донос-бонус”, “не плащам без касова бележка” и търговията с конфискувани от пияни водачи автомобили.

Разправят, че се очакват големи приходи в бюджета, когато НАП продаде БФС по същата схема. Но първо МВР трябва да го конфискува от пияния водач.

 

Автор: Г-н Балев, Прас Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пуделът на Мата Хари
Пуделът на Мата Хари

Обута в тъмночервен прилепнал клин със щампи на златни пистолети и петолъчки, марка „Версаче“, Мата Хари седеше замислена пред...