КОЙ ще арестува Владимир Владимирович Путин?

6031
КОЙ ще арестува Владимир Владимирович Путин?
Снимка: Чавдар Николов

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по обвинение във военни престъпления и незаконна депортация на украински граждани, между които и деца.

Това звучи амбициозно, ала остава по-сложната част - реалното арестуване на Путин. То, казано на юридически език, представлява сложен фактически състав.

Сиреч - изпълнението на заповедта е доста по-трудно от написването ѝ. Доста по-трудно например от ареста на Доналд Тръмп, който също е на дневен ред.

Така набъбва въпросът: кой ще арестува В.В. Путин?

Подобен въпрос бе зададен на Румен Радев от български журналисти в Брюксел: Ще арестувате ли Путин, ако дойде в България?

Радев отговори, че “въпросът е безсмислен”, защото Путин нямало да дойде в България.

С други думи, няма да е Радев арестувачът на Путин. Но не защото “въпросът е безсмислен”, а защото Радев е двусмислен, както е обяснявано многократно и както сме го рисували като Двулик Янус (макар че някои използват една неделикатна рима на Янус).

Със сигурност можем да кажем, че Симеон Сакскобургготски също няма да арестува Путин, където и да го види. Има много причини за това. Освен, че е по-стар и от Бай Байдън, Сакскобургготски вече се изказа, че заповедта за арест на Путин е “поредната ненужна стъпка”.

Такъв си ни е Дядо Цар, той не обича резките движения и отколе изповядва известната максима, приписвана на баща му: “Винаги с Германия, никога против Русия”. А Международният съд е в Холандия - ни Германия, ни Русия.

Бойко Рашков също не би се наел с тая работа - той обича бомбастичните арести, но и той е малко като полуостров Крим, по определението на президента Радев - руски е, какъв да е.

Ясно е, че за ареста на Путин у нас трябва да се търси някой евроатлант като Бойко Борисов.

Борисов, макар да има в биографията си Голям шлем от безценни услуги за Путин, напоследък е истерично-декларативно евроатлантичен.

В едно от нервните си интервюта наскоро твърдеше, че три пъти за една седмица е бил в Американското посолство и че, щом са казали американците да приемем едикойси закон, “трябва да го приемем, дори да е противоконституционен, пък после ще го преправим”.

Така че - ако новата управленска коалиция направи Борисов отново главен секретар на МВР, той би могъл да арестува Путин, стига разбира се да го примамим да посети България.

Познавайки характера на Борисов обаче, сигурни сме, че арестът на Путин ще бъде радикално хуманен, не като на Навални, Мандела и като безчовечния арест на Борисов от Рашков.

Борисов ще осигури на арестанта Путин луксозно помещение от ранга на хотел “Берлин” или Къщата в Барселона. В Ареста три Мата Харита в бяла премяна ще галят Владимир Владимирович по главата и ще го целуват бърже, а той ще ги гледа мили-засмени.

Разбира се, идеален вариант би бил и двамата да се социализират с Бай Ставри, но това са прекалено смели халюцинации.

***

В самата Русия кандидати да арестуват Путин има тук-там, но за да го направят, първо трябва самите те да излязат от затвора - това са опозиционери като Алексей Навални, Иля Яшин и други задрешетници.

Опозиционерите, които не са по затворите, пък са по-радикални нацисти и милистаристи от самия Путин.

Такъв е например терористът и бивш военен министър на т.нар. ДНР Игор Стрелков-Гиркин. Преди дни той създаде някакъв Клуб на разсърдените патриоти (Клуб рассерженных патриотов) - организация, която ще се бори с некадърното и корумпирано управление на (според тях) губещата войната Русия. Щели да се борят “само с легални средства”, без тайни заговори, бойни чукове и криминални понятия. Само че дори при фантастичния сценарий Гиркин да арестува Путин, едва ли ще го предаде в Хага. Защото самият Гиркин вече има задочна присъда от същия съд - за сваления над Донбас малайзийския пътнически боинг с почти 300 човека на борда през 2014.

Въпросът остава открит.

 

Автор: Г-н Балев, Прас Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...