Преговорите са неизбежни - но с тъпаци и терористи не се преговаря

8104
Преговорите са неизбежни - но с тъпаци и терористи не се преговаря
Снимка: принтскрийн/YouTube

Путин ни излекува от ковида на 24 февруари 2022 - с началото на пълномащабката в Украйна поредната вълна на корона-пандемията внезапно утихна и светът забрави за почти две години бодливия вирус-кактус.

Напоследък обаче се надига нова ковид-вълна, на украинския фронт настъпи тупик, разгарянето на Израело-палестинския конфликт изглежда не е достатъчно ковидоцидно.

Една война в Тайван сигурно ще ликвидира ковида завинаги.

Още: Думата на Шиши е закон, тялото му - парламент! Алелуя!

Но да не даваме идеи, ами да видим какво става по света и у вас последните седмици.

Украинското настъпление сякаш достигна границата, отвъд която ще се придвижва все по-трудно, защото руснаците са в Донбас от 9 години, а районът и преди си беше частично ориентиран към Русия - езиково, културно, политически.

По версията на президента Зеленски - западната военна помощ за Украйна е в такива размери, че е достатъчна, за да не загине страната, но недостатъчна за победа.

Списание “Икономист” и други западни медии все по-често пишат за “неизбежността на преговорите с Русия”, макар че “моментът още не е настъпил”.

Още: 10 Не!Ща, които Васил Терзиев да ремонтира и построи като за начало

Преговори с Русия в този момент са изгодни само за окупатора, защото доброволно той оттам няма да се изнесе. Максимумът, който може да се постигне, е да се договори някакъв условен Минск-4, който ще се спазва, колкото и предишните Мински споразумения за урегулиране на конфликта - в мига, в който някоя от страните се почувства силна, веднага ще се намери “провокация” за стартиране на нов цикъл производство на човешка кайма и кървавица.

В руските пропагандни канали (и не само там) отдавна се говори за някакъв конфликт на президента Зеленски с Главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни - имали били големи различия за воденето на войната.

Вероятно това не е само пропаганда, но интересното е, че в тоя, така да се каже обществен дискурс, се включи и милиардерът Елън Мъск. Той написа в неговата соцмрежа X нещо от сорта, че Залужни цени живота на подчинените си, а Зеленски не знае на кой свят е.

Малко по-късно се бастиса още една космическа играчка на Мъск - и вторият тестов опит за ракетата Starship на SpaceX се провали, полетя неправилно и се самоунищожи в кривия космос. Но това няма отношение към темата ни.

Още: Колонката на Данчо Полицая

Различия по отношение на военната помощ за Украйна има и вътре в САЩ.

Шефът на Офиса на украинския президент Андрий Ермак отиде в Щатите да кандърдисва американците да засилят санкциите срещу Русия и военните доставки за Украйна.

Там обаче с далеч по-важно посещение беше в това време китайският президент Си Дзинпин, който гостува в САЩ за пръв път, откак Байдън е президент.

Американският и китайският президент се надлъгваха за Тайван, Иран, Палестина, климата и човешките права. След срещата китайският външен министър каза, че отношенията между САЩ и Китай тръгнали в нова посока, почва рестарт, културен обмен, търговско сътрудничество! Главните сърбежи на САЩ са - Китай да не почва Специална военна операция в Тайван, да не помага на Русия с полулегални военни доставки и заобикаляне на санкциите. И да държи Иран далеч от Палестина (Китай има силно влияние върху Иран и даже ги “сдобри” със Саудитска Арабия.) Щом китайците са доволни от срещата с Бай Байдън, вероятно са получили нещо, не знаем какво - бизнес, технологии, някакви обещания около ковида…

Още: Биби от острова на карикатурата

Да не забравяме, че безпрецедентният трети мандат на Си започна с чудовищно натягане на гайките с мерките против ковид. Социалният контрол и карантинните ограничения в Китай стигнаха до лудост (без да е ясна медицинската полза), за да се създаде обстановката. в която Си наруши неписаното правило на китайските комунисти - държавните ръководители да не управляват повече от два мандата по 5 години. (По време на мандата на Тръмп противопоставянето САЩ-Китай се засили под формата на търговска война, а Тръмп наричаше ковида “китайски вирус”.)

Докато Ермак беше в САЩ и неуспешно крънкаше подкрепа, бившият му колега от офиса на украинския президент - Алексей Арестович, си движи своя кампания, защото иска да става президент на Украйна. Арестович също в момента е в САЩ, като изглежда не възнамерява да се връща, защото в родината му започна разследване срещу него - съдят се с една депутатка за страшна глупост, подавайки доноси един срещу друг. Случаят е следният. Тази депутатка напада уличен музикант, затова че пее на руски, Арестович пък защитава музиканта и това стига до съдебни разправии. Арестович е военен психолог, хубавец и международен аферист. Спрягат го за агент на ФСБ или ЦРУ (в различните тълкувания на поведението и личността му.) В Русия е обявен за терорист и екстремист. При всички положения е чаровен разбойник, само малко прекалява с ботокса.

В същото време, независимо кой колко иска да става президент, не е ясно дали въобще в Украйна ще има избори, докато върви войната. Защото какви избори могат да са това? Как ще се гласува на окупираните територии? Как ще гласуват военните на фронта?

***

Още: Класическа Тошка

Новата палестинска криза и реакциите по света родиха един феномен: либерални протести, включително на ЛГБТ-ентусиасти, в подкрепа на Хамас. Подкрепа за палестинската кауза или съчувствие за палестинския народ (макар че е трудно да отделиш народа от Хамас и особено трудно е това за армията на Израел); или подкрепа по религиозен признак - това е по човешки разбираемо. Но подкрепа за терористичната организация Хамас, при това подкрепа от хора, които под властта на Хамас няма да преживеят и една минута в телесна и полова неприкосновеност - ето това е не само престъпно, но и чудовищно тъпо.

Тъпаците са като терористите - с тях не се преговаря.

 

Автор: Г-н Балев, Прас Прес

Още: Чичопеевски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 сглобки, които заслужаваме

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

10 сглобки, които заслужаваме
10 сглобки, които заслужаваме

Изборите чукат по джама на нацията като демон, който ни пречи да спинкаме спокойно. Какво утро ни очаква? Ще изгрее ли повече слънце за нас или сме...