3 идеи за вкусни рецепти от BILLA, с които да разнообразим Великденските пости

3519
3 идеи за вкусни рецепти от BILLA, с които да разнообразим Великденските пости
Снимка: Envato

С наближаването на Великден, идва периодът на Великденските пости – от 18 март до 5 май, когато много хора изключват напълно месото и животинските продукти от менюто си. Постните рецепти стават актуални, което означава, че трябва да бъдем още по-изобретателни в кухнята, за да си приготвим вкусна и засищаща храна.

Все повече хора са склонни да спазват постите най-вече заради благоприятните ефекти върху здравето, включително загубата на излишни килограми. Не забравяйте, че трябва предварително да подготвите вашето тяло много добре, за де се направи постът по правилен начин.

Ако през тази година сте решили да ограничите месото и животинските продукти по време на Великденските пости, можете да опитате някоя от следващите три вкусни и богати на хранителни вещества постни рецепти. Основните продукти за тях са налични в новата седмична брошура на BILLA, където можете да разгледате още много предложения на достъпни цени, подходящи за цялото семейство.

Бобена салата

Бобената салата е класическо предложение за гарнитура и много подходящо ястие за периода на постите, защото е засищаща и богата на хранителни вещества. Приготвя се лесно и може да бъде сервирана както като салата, така и като основно. Бобената салата е препоръчително да престои в хладилника, за да се овкуси по-добре и да бъде още по-вкусна.

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша боб
  • 1 супена лъжица оцет
  • 1 глава лук
  • ½ връзка магданоз
  • 3 супени лъжици олио

Начин на приготвяне:

Залейте боба с вода и го оставете да престои една вечер. На следващата сутрин го прецедете и го сложете да се вари без сол, докато омекне, но преди да се развари.

Нарежете на ситно лука и магданоза и ги добавете към сварения боб. Прибавете олиото, оцета и 1 чаена лъжица сол, след което разбъркайте добре. Бобената салата се оставя да преседи за 10-15 минути преди консумация.

От деликатесната витрина на BILLA можете да си купите и готова салата от боб с лютеница, която може да бъде чудесна гарнитура по време на постите.

Крем супа от червена леща

Отново залагаме на бобените растения, които са редовен избор в менюто по време на Великденските пости. Червената леща е изключително полезна и се приготвя много по-бързо от обикновената. Това я прави чудесен продукт за направата на ароматна и засищаща гладка крем супа, с която да зарадвате цялото семейство.

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша червена леща
  • 1 глава лук
  • ½ чаена лъжица къри
  • 2 бр. дафинов лист
  • 1 бр. морков
  • ½ чаена лъжица куркума
  • ½ чаена лъжица кимион
  • ½ кафена чаша олио

Начин на приготвяне:

Измийте моркова и лука и ги нарежете на дребно. В тенджера изсипете олиото, изчакайте да се сгорещи и добавете зеленчуците. Разбъркайте добре и задушете за 3-4 минути. След това добавете измитата червена леща и залейте с един литър вода.

Супата трябва да заври, след което може да добавите подправките и сол на вкус. Лещата се вари около 30 минути до готовност. След като лещата се свари, отстранете дафиновите листа и пасирайте с кухненски робот или пасатор. Можете да поднесете готовата супа със ситно нарязан пресен магданоз.

Постни лозови сарми

Завършваме предложенията с още една класическо ястие, обичано от всички – постни лозови сарми. Апетитен балкански специалитет, който впечатлява със страхотния си вкус, постните лозови сарми са подходящи за сервиране както по време на Коледните пости, така и за Великденските.

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша ориз
  • 2 глави лук
  • ½ чаена чаша олио
  • 1 чаена лъжица сол
  • ½ кафена чаша маслини
  • 40 броя лозови листа
  • ½ чаена лъжица чубрица

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете на ситно лука. В тенджера сгорещете олиото и изсипете нарязания лук и предварително измития ориз. Бъркайте непрекъснато, докато оризът набъбне. След това добавете подправките, солта и маслините, разбъркайте за около минута и оставете сместа да изстине.

Добре изстиналата смес сложете в лозовите листа и завийте сармите. Покрийте дъното на тенджера с празни лозови листа, върху които поставете сармите плътно една до друга. Над тях сложете чиния, която да ги притиска. Налейте вода и варете на слаб огън, докато сармите се сготвят и омекнат.

Ако целият процес със загъването на сармите ви се струва прекалено сложен, можете да се възползвате от готовите постни сарми от топлата витрина на магазини BILLA.

Всички останали предложения в новата брошура на BILLA можете да видите тук: https://www.billa.bg/promocii/sedmichna-broshura.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com