Ето как се приготвя най-вкусна ципура – ще си оближете пръстите

50782
Ето как се приготвя най-вкусна ципура – ще си оближете пръстите
Снимка: iStock

След проливните дъждове и закъснялото лято градусите заплашително катерят нови върхове. Няколко горещи вълни покачват живака в термометъра до рекордни горещини. Спасението от жегата е морето – родното, защото в южните ни съседки, предпочитани от много българи за тяхната лятна почивка, е още по-горещо и непоносимо по това време на годината. Това, че не се излежавате на брега на Средиземно море, далеч не означава, че не може да се насладите на Средиземноморска риба, каквато е ципурата. Наричана още коца, тази вкусна и полезна за здравето риба се среща и в Черно море, макар да е по-рядко.

Независимо къде сте и каква е рибката, ще останете очаровани от вкусовите ѝ качества и удоволствието от консумацията ѝ, ако съумеете да е приготвите правилно. Ето как се приготвя най-вкусна ципура, която ще ви понесе на вълните на вълнуващо кулинарно преживяване и ще ви отведе на  пътешествие до Средиземно море, макар да сте в кухнята в дома си.

Любопитни факти за ципурата

  • Ципурите са мъжки през първите 2-3 години от живота си, след което полът се сменя – ципурите стават женски и остават такива до края на дните си – любопитно, нали?
  • Латинското име на ципурата Sparus aurata е свързано със златистите петна, отличаващи тази морска риба.
  • Ципурите, които хапваме в България, са предимно от Егейско море. Именно на този факт се дължи навлизането на гръцкото име на рибата – ципура – у нас.
  • Ципурата е хищник, но се храни само с дребни безгръбначни животни.
  • Ципурата е сред най-вкусните риби,  ако знаете как да я приготвите.

Колко често трябва да се яде риба - всеки трябва да знае това

Най-вкусната ципура

Ето как се приготвя най-вкусна ципура по лесна рецепта, която не изисква нито много, нито засукани съставки, но е фаворит за Средиземноморски кухни на Италия, Испания и Франция. Често най-впечатляващи са най-лесните рецепти като тази за ципура по гръцки с лимонов сок, която ви предлагаме.

Вкусът не е пряко свързан с броя на съставките, така че защо не се възползвате от тази лесна рецепта със Средиземноморски привкус, която не само е бърза, но е и икономична, защото са необходими само ципури, лимон и подправки? Рецептата е толкова лесна, че с нея без проблем ще се справят и домакините без опит в кухнята и в приготвянето на риба. Ето така приготвят гърците най-вкусната ципура.

Необходими съставки за най-вкусната ципура:

-          3 ципури, които е добре да изберете еднакви по големина – нито най-малките, нито най-големите обаче, златната среда е идеална за рецептата по гръцки.

-          1 лимон или част от него, ако размерът му е по-голям, който следва да измиете и изцедите. Не изхвърляйте корите, настържете ги и ги прибавете в сладкиш или просто във вода. В жегите са повече от необходими, за да ви освежат, хидратират и събудят сетивата ви а и са пълни с витамин С. Самият лимон нарежете на кръгчета, след като го изцедите. Той ще ви трябва за пълнене на вкусната рибка.

-          Риган, който в идеалния вариант трябва да е пресен – 3 стръка са достатъчни, тъй като вкусът и ароматът са силни и натрапчиви, ако прекалите с тях.

-          Розмарин – само стрък за украса при поднасяне. Тази съставка далеч не е задължително, спокойно може да я пропуснете, ако не ви се намира под ръка.

-          Зехтин с високо качество, който е от ключово значение да е устойчив на термична обработка.

-          Мъничко пресен чесън – стрък е повече от достатъчен.

Лекар: Тази риба е вредна за ставите

Приготвяне на ципура стъпка по стъпка

Ето как се приготвя най-вкусната ципура, от която ще си оближете пръстите, дори да не е фаворитът ви сред рибите.

1.       Почистване на рибата

Съвсем естествено и както при приготвянето на всяка риба се започва с почистването ѝ и се преминава към осоляването ѝ. Ако разполагате с морска сол, това е идеалният вариант.

2.       Пълнене на рибата

Тази рецепта за най-вкусната ципура реално представлява пълнена ципура и това е предизвикателство, ако не знаете как се прави или с какво се пълни ципурата. В нашия случай се пълни с лимончета на резени, които сте отделили при цеденето на лимона. Тук е моментът да добавим и ригъна, естествено нарязан на ситничко. Това е всичко по самото приготвяне, остава да изпечете във фурната.

3.       Печене на рибата

Печенето е само 20-тина минутки,така че ако бързате, не се притеснявайте, ципурата се опича за минути. След като е добре изпечена, което ще рече месото на рибата да се отделя от костта на гръбнака, може да преминем нататък с приготвянето.  Внимавайте да не препечете рибката си, тъй като ще изгуби от вкусовите си качества.

4.       Финални щрихи

Когато ципурата е готова, щедро я полейте с лимоновия срок и украсете за разкош със стръкче розмарин.

На онези от вас, които се отказват от кулинарни наслади заради фигурата си, припомняме, че рецептата е без въглехидрати, което я прави подходяща за спазване на режим. Тъй като е печена,  а не пържена, приготвената по този начин ципура има своите предимства за фигурата. Запретвайте ръкави и да започваме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Крем брюле с лимон: Чудесен десерт

Картофи със спанак по оригинална рецепта

Вкусни спагети с босилеково песто: Ето как се приготвят

Виенски шницел с гарнитура от картофи: Перфектен вкус

Яхния телешко с картофи: Класическа рецепта

Полезна и ароматна зеленчукова супа

Пълнени чушки с гъби, праз със специален сос

Лесни толумбички: Вкусен десерт

ТОП рецепта: Картофени палачинки

Чудесна запеканка с тиквички и заквасена сметана: Неустоим вкус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com