Каква е тайната на най-вкусното пиле с ориз?

3159
Каква е тайната на най-вкусното пиле с ориз?
Снимка: iStock

Ястието пиле с ориз е сред най-често приготвяните основни ястия в родната кухня. То е традиционно за страната ни и на пръв поглед простичко за приготвяне – пилешко месо, ориз, лук и ястието е готово за поднасяне, но най-вкусното пиле с ориз се нуждае от много повече кулинарни умения, внимание и тайни съставки, за да се превърне в шедьовър, който ще хапват с удоволствие и тези с най-капризния вкус, и почитателите на изискани ястия и гурме вкусотии.

Тънкостите при приготвянето на най-вкусното пиле с ориз са свързани не само с доброто сваряване на ориза така, че да се брои всяко зрънце, но и с подправките и зеленчуците, сосовете и всичко, което може да добавите към ястието, за да се похвалите с най-вкусното пиле с ориз.

Най-вкусното пиле с ориз – тайната на добре сварения ориз

Още: Крем супа от броколи – вкусна и полезна

За да се свари добре оризът и да се брои всяко зрънце, а не да получите стеклена маса, е важно да се измие многократно, за да се отмие нишестето. Многократното измиване с чиста вода изисква малко време, но ще ви се отблагодари с ориз, на който се броят зрънцата. Важно е и самото му приготвяне, като от ключово значение е съотношението вода-ориз. Правилното е 1:3 – на всяка чаша ориз следва да добавите 3 чаши вода.

Подправянето и овкусяването на ориза също има отношение към приготвянето на най-вкусното пиле с ориз. Оризът идеално се съчетава със соев сос, домати, гъби, масло, а по отношение на подправките черният пипер, магданозът, солта са задължителни, но може да експериментирате и да опитате различни рецепти с  богатство от подправки, за да откриете онзи вкус, който допада най-много на вас и семейството ви. Може да ви допадне рецепта с праз и целина, добавени към ориза, или с куркума, която придава на ориза уникален аромат. Някои добавят чесън към ястието, а други микс от зеленчуци, като освен доматите подходящи са моркови, бамя, грах. Трябва да внимавате обаче те да не се преварят или да не останат сурови, тоест важен е моментът, в който ги добавяте към ястието.

Всички зеленчуци и подправки, които споменахме, са по-традиционни и не бихме се изненадали, ако вече сте приготвяли пилето с ориз с тях. Но за най-вкусното пиле с ориз трябва нещо повече – тайна съставка, която го прави меко, хрупкаво и ароматно едновременно, а оризът да кара да се топи в устата. Рецептата за най-вкусното пиле с ориз, която приготвихме за вас, е по-нетрадиционна като съставки, но именно това я прави толкова вкусна, различна и богата на аромати. Вижте я.

Най-вкусното пиле с ориз – какво ни е необходимо и как да го приготвим?

Още: Този стек от целина се обича и на най-големите любители на месото

За да поднесете най-вкусното пиле с ориз на масата, са ви необходими следните съставки:

  • пилешко месо, като може да използвате бутчета или гърди – според вкуса и предпочитанията ви – за  всеки на масата по бутче или каквото количество от пилешкото месо прецените,
  • 2 чаши ориз
  • .чаша сметана,
  • чаша пармезан или кашкавал,
  • гъби – 100 гр.,
  • 100 гр. масло,
  • подправки – сол, черен пипер, куркума, риган, магданоз – по лъжичка от всяка,
  • 6 чаши вода, като количеството е в съотношение 1:3 в полза на водата, тоест ако сложите по-малко ориз, трябва да намалите пропорционално и водата.

Най-вкусното пиле с ориз се приготвя лесно,  ако следвате тези няколко стъпки:

  1. Суровото пиле се слага  в тавичка, в която предварително е разтопено маслото, във фурната.
  2. 20-тина минути по-късно, когато пилето е добило златиста коричка, добавете всички останали продукти, без сметаната, кашкавала и подправките, като гъбите ще се сготвят по-добре, ако са нарязани.
  3. Ястието се готви, докато се свари оризът. Ще разберете, че е готово по това, че водата в тавата ви ще я няма - извряла е.
  4. Когато водата изври, а оризът и пилето са готови, се добавят сметаната, кашкавалът, който предварително трябва да рендосате, и подправките и ястието се оставя още 10-тина минути във фурната.
  5. Поднася се топло заради съдържанието на масло и сметана, а и защото топло е най-вкусно. Внимание – топло не означава врящо.
  6. Идеално допълнение към най-вкусното пиле с ориз е чашата айран, позволяващ да изпъкне и да се подчертае вкусът на пилето с ориз.

Още: Кои са най-вкусните български ястия за чужденците

Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Орехов сладкиш със сладко от смокини

Вкусен КЕКС с какао и орехи: Бърза рецепта

Маслен сладкиш със сладко от ягоди: Ето каква е тайната

Много лесни и вкусни: Ето как да приготвите перфектните бухтички

Ето как да си приготвите агнешка курбан чорба

Агнешка дроб сарма с ориз и заливка за вашата трапеза

Знаете ли как се правят яйцата по арабски?

Как се овкусява агнешкото месо за Великден?

Как се приготвя традиционната великденска питка?

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com