Мързелив тутманик – пригответе го, без да се туткате и без месене

55910
Мързелив тутманик – пригответе го, без да се туткате и без месене
Снимка: istockphoto.com

Зимните празници съчетават магията на Коледа, надеждата за ново начало и шансът да начертаем пътя си на нов бял лист, който ни поднася новата година, със зимната ваканция на учениците и дълги почивни дни, подходящи за пътуване и гостуване. Ако имате скъпи гости в дома си, със сигурност искате да ги зарадвате с домашна топла и вкусна закуска, приготвена от ръцете ви и поднесена на децата, които обожават тестените изделия.

Предлагаме ви рецепта за мързелив тутманик, с която ще имате време да приготвите няколко ястия за обяд и вечеря, да прекарате ценни мигове с най-малките и да се погрижите за цялото семейство, дома и хобито си, тъй като се приготвя лесно и бързо, а вкусът и ароматът му са шедьоври на кулинарното изкуство.

Тутманикът – жива традиция

Тутманикът е традиционно вкусно тестено изкушение, което е част от българската трапеза, произведено от дебели кори тесто и натрошено бяло саламурено сирене, кисело мляко, яйца и други. Нарича се още месеница и се поднася като традиционна закуска. Първоначално е приличал като консистенция по-скоро на качамака, а по-късно е добил вида на гарнираната питка, която е традиционна за страната ни, като старите българи са започнали да изпичат полученото рядко тесто в плитки малки тави. Така тестеното удоволствие е добило вида и вкуса, познат днес.

Класическата рецепта за любимия тутманик

Има съществени разлики както в начина на приготвяне на тутманика, така и в рецептата за плънката му в различните фолклорни области на страната. В някои краища се приготвял тутманик с месо, а в северна България – сладък – с мармалад, сладко, поръсен със захар. На външен вид този тутманик приличал на козунак и често на него се гледало като на традиционен обреден хляб на старите българи.

Но колкото и различна да е плънката – сладка, солена, със сирене, с пръжки, с кълцано месо и т.н., то тестото се приготвя по сходен начин, а съставките му са налични във всяка кухня – брашно, мая, сол, яйца, кисело мляко, олио и винаги е толкова вкусно, че ти се иска да си хапнеш още и още.

Днес все повече домакини прибягват до закупуване на тутманик или друга традиционна тестена закуска от пекарната, тъй като дефицитът на време не им позволява да приготвят вкусотията у дома, както са го правили бабите ни. Зимните празнични почивни дни обаче са достатъчно  дълги, за да нямате повод за оправдание, че недостигът на време е причината да купувате тутманик от магазина, който рядко е толкова пресен и вкусен, какъвто е домашно приготвеният.

За да ви улесним и спестим време, представяме ви рецепта за мързелив тутманик, който се приготвя толкова лесно, че вероятно ще ви се прииска да го поднасяте всеки уикенд като бърза закуска за семейството. Вижте съставките, които ще са ви необходими, запретнете ръкавите и възродете българските традиции в дома си, за да зарадвате децата и да съхраните българщината.

Мързелив тутманик – необходими съставки

Този тутманик не изисква месене, ще ви отнеме само 10 минути за подготовка и не повече от 30 за печене, а вкусът му ще очарова всички. За тази рецепта за мързелив тутманик в  щедро количество, достатъчно за цялото семейство и дори за да почерпите съседите си са ви нужни:

  • килограм брашно, бялото е силно препоръчително, а решение с неясен резултат е изборът на типово или диетично брашно с различни семки и зърна, така че го избягвайте,
  • 8 яйца, като 6-7 от тях се влагат в тестото, а едно-две следва да използвате за намазване на тутманика,
  • кофичка кисело мляко от 400 гр. с високо качество и масленост,
  • половин килограм сирене, като е важно да не е имитиращ продукт, а хубаво истинско сирене – бяло саламурено, за предпочитане краве,
  • чаена лъжичка сода,
  • 400 мл. слънчогледово олио,
  • семки за поръсване, най-често се използва сусам, но и слънчогледът е добър избор за този мързелив тутманик.

Тутманик по тракийски: Вкусен и ароматен

Как се приготвя мързелив тутманик стъпка по стъпка

1.       Разтворете содата в киселото мляко. Оставете да шупне.

2.       Разбийте 7-те яйца в голям съд.

3.       Добавете към яйцата всички останали съставки без сусама – млякото, сиренето, което трябва да натрошите, брашното, олиото и разбъркайте всичко добре до получаването на еднородно тесто.

4.       Поставете тестото в тава, намажете с останалото едно яйце и го оставете да се пече във фурната на около 180-200 градуса за половин час.

5.       Малко преди да извадите тутманика от фурната, поръсете го със семките.

Това е всичко, няма месене и точене, няма сложни стъпки, всички продукти вероятно ще намерите в кухнята си, без да е нужно дори да отделяте време за пазар, всички съставки се бъркат заедно за само 10 минути, а докато се пече тутманикът може да се насладите на кафето си, спокойни, че само след 30 минути ще имате закуска, от която всеки ще си оближе пръстите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Ето как да си приготвите вкусни патладжани с доматен СОС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com