На колко градуса се пече риба - всеки трябва да знае това!

96174
На колко градуса се пече риба - всеки трябва да знае това!
Снимка: iStock

Ако става дума за градусите при печене на риба, имаме предвид, естествено, приготвянето й във фурна. Близко до ума е, че ако печем риба на барбекю или на скара с дървени въглища, градусите не подлежат на особен контрол – тогава нещата зависят главно от опита на готвача. Там можем на око да контролираме температурата просто чрез раздухване или отслабване на огъня, както посредством доближаване или отдалечаване на рибата до жаравата, използвайки предназначените за това стойки на барбекюто. Разбира се, почитателите на начина на готвене, по-близък до природата, трудно ще разменят дървените въглища с електричеството – но все пак, нека да видим какъв ще е резултатът и във фурната.

Печенето във фурна е изящен и фин начин за готвене на риба и морски дарове - а резултатът са вкусни, крехки и сочни ястия. Идеалната температура за печене на риба на фурна е между 180°C и 200°C. Добра препоръка е да пресметнете време от 20 минути за всеки 2,5 см дебелина за рибата – независимо цяла или нарязана на парчета. Що се отнася до рибните филета, то 12 минути за всеки 1 см дебелина ще са достатъчни.

Ето и една вкусна рецепта за печена риба на фурна. Със сигурност цялото семейство ще се влюби в това вкусно ястие и ще си оближете пръстите. Освен всичко друго, тази рецепта е много лесна за приготвяне, защото се използват малко съставки. С нея може да готвите всяка риба, която харесвате - това няма да обърка процедурата. Тя е за 6 порции и се готви около 50 минути.

Съставки: риба по желание с тегло 1 кг, морска сол (едра) и 2 лимона.

Стъпка 1. Измийте лимоните, след това обелете единия и го нарежете на тънки филийки. Запазете го за по-късно.

Стъпка 2. Изстискайте сока от другия лимон в рибата. След това я напълнете с резените от обеления и я поставете в тава за печене.

Стъпка 3. Разстелете едрата сол върху рибата на сравнително дебел слой.

Стъпка 4. Загрейте фурната, покрийте рибата с кулинарна хартия за печене и я оставете 40 минути на 180 градуса.

Стъпка 5. След 40 минути отстранете хартията и оставете рибата във фурната за още 10 минути. Проверете дали е изпечена и крехка, и сервирайте!

Обикновено е прието риба да се придружава с бяло вино, но, например, една силно морска нация – португалците, жулят червено вино с тяхното прочуто „бакаляо“ (силно осолена и изкисната за 24 часа треска) и не им мига окото!

Ето и една подправъчна смес за марината на печена риба. Това е просто вълшебен микс, независимо, че е доста елементарен – съдържа само зехтин, сол и лимон. Първо направете няколко разреза в рибата, за да се поемат добре подправките. Ако искате да подправите по-големи риби, трябва да ги мариновате 3 часа, преди да ги сложите във фурната. Когато сте избрали по-малка риба, необходимото време е значително п

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Тази рецепта е един от фаворитите за най-вкусна агнешка супа

От тефтера на баба: Пирожки с извара

Не сте яли по-вкусен огретен

Много лесна и бърза пролетна манджичка

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com