Пържоли с кисело мляко – стават много меки и крехки

40037
Пържоли с кисело мляко – стават много меки и крехки
Снимка: iStock

Пържолите са традиционно за трапезата на българите ястие, което се поднася не само по празници, но и когато очаквате гости или просто за семейна вечеря. Името им произхожда от венецианското briciola чрез турското pirzola, макар повечето българи погрешно да считат, че произходът е изцяло свързан с глагола пържа. Най-консумирани са свинските пържоли, но и пилешките се търсят особено от потребителите, които се притесняват за талията си или за кръвното налягане и холестерола. Разнообразието от начини на приготвяне и мариноване на пържолите създава и разнообразие от вкусове на готовото ястие, сред които всеки да открие своя любим. Добрите домакини успяват да приготвят пържолите крехки, сочни, меки, да се топят в устата. Искате ли да бъдете като тях? Разгадайте тайните им с тази рецепта за пържоли с кисело мляко.

Това е малката тайна, за най-вкусните свински пържоли

Как да приготвите най-крехките пържоли с кисело мляко?

За топящи се с устата ви пържоли може да изпробвате тази рецепта с кисело мляко. Ще се уверите, че стават много мекички и с много фин вкус от киселото мляко. Количеството кисело мляко, което ви е нужно за килограм пържолки, е 10 супени лъжици или около половин кофичка според големината ѝ. Други съставки, които да приготвите в кухнята до вас, за да изпълните тази рецепта за крехки пържоли, са само подправките – черен и червен пипер, кимион, чесън, сол – по супена лъжичка е достатъчно, както и 4 лъжици зехтин. Ако обичате лютичко, може да добавите и щипка лют пипер, а ако сладко-солените удоволствия са по вкус ви – няколко лъжички мед или сладко от боровинки. Това е. Запретваме ръкавите, за да разберем как точно се използва киселото мляко в тази рецепта.

Уникални свински пържоли на фурна с вино - ще си оближете пръстите

Намажете пържолите със зехтина, в който сте разбъркали добре всички подправки. Подредете ги в тава, подходяща  за печенето им във фурната. Пригответе марината от киселото мляко с малко вода и залейте пържолките така, че да се покрият леко. Изпийте чаша кафе или две, докато пържолките престоят така подготвени – 2-3 часа. Може да ги извадите, полеете с меда или сладкото и те са готови да скачат с тавата във фурната. Загрейте я на 200 градуса предварително и се въоръжете с още търпение - малко по-малко от час – около 50 минути ще са ви нужни, преди да усетите невероятния вкус върху небцето си.

Имайте предвид, че времето за печене зависи от това колко дебели са вашите пържоли, поради което поглеждайте по-често след първите им 30 минути във фурната, за да не ги изгорите.

Поръсете с малко орехи и магданоз и поднесете, докато са топли. Насладете се на вкуса на тези пържоли с кисело мляко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Оригинална картофена салата с готварска сметана: Става превъзходна

Пушени ребра с боб: Ще си оближете пръстите

Картофени кюфтенца с тиквички: Истинска наслада

Агнешкото ще е още по-сочно, ако му добавите тази съставка

КРЕМ супа от тиквички: Не сте яли по-вкусна

Здравословна салата от червено цвекло и орехи

Как се прави традиционният родопски клин?

Ако искате козунакът да е и пухкав, и на конци, ТОВА е рецептата

Ето как се прави перфектната застройка за супа

Без месене, но с конци: Тази рецепта за козунак е хит в мрежата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com