Рецепта за уникално вкусно хлебче със зелени подправки и сирене

7035
Рецепта за уникално вкусно хлебче със зелени подправки и сирене
Снимка: iStock

Нашата кухня основателно се гордее със своите разнообразни тестени изделия: „обръщана пита“, всякакви пърленки, гевреци, мекици, козунаци и т. н. Ето и едно вкусно хлебче от португало-бразилската кухня.

Съставки за тестото: ½ чаша вода (120 г), ½ чаша мляко (120 г), лимонов сок – 2 с. л. (20 г), суха биологична мая – 1/2 с. л. (5 г), кафява захар – 2 с. л. (30 г), краве масло – 2 с. л. (30 г), 3½ чаши пшеничено брашно (420 г), 1 чаена лъжичка сол (7 г).

За плънката: чаша и половина сирене моцарела, настъргано на едро (170 г), настърган пармезан – 3 с. л. (15 г), ½ чаша нарязани магданоз и зелен лук.

4 лесни рецепти за вкусен домашен хляб

Начин на приготвяне

Тестото. Наливате млякото и лимоновия сок в купа и ги оставяте настрана за 10 минути – образува се т. нар. „лимонено мляко“. Прибавяте водата, маята, захарта и разбърквате. Сипвате две чаши пшеничено брашно и разбърквате добре. Овкусявате със солта и продължавате да добавяте брашно, колкото е необходимо, за да получите топка тесто, която лепне леко по ръцете ви. Поставяте тестото върху плота и месите две минути. След това разпределяте маслото на кубчета върху тестото и месите отново 10-15 мин.; ако е необходимо, поръсвате с малко брашно. Поставяте тестото в купата, покривате го с найлоново фолио и оставяте да втасва час – час и половина.

Плънката. Смесвате съставките за плънката и я оставяте настрана. След като тестото втаса, го поставяте върху плот или дъска за разточване, леко набрашнена. Разточвате го във вид на правоъгълник. Разстилате върху него плънката, но избягвате да я слагате по краищата на тестото. Завивате тези краища и ги притискате леко. Разрязвате тестото на две по дължина, за да оформите две ленти. Събирате двата им края, преплитате лентите веднъж и притискате малко краищата, за да се слепят. Намазвате подходяща тавичка с масло и поставяте в нея преплетените тестени ленти с плънката. Покривате тавичката и я оставяте да втаса 40 минути. Слагате да се пече във фурна, загрята предварително на 180°C, за около 40 минути.

Рецепта за домашен хляб, която ще ви е сполучлива всеки път

Някои тънкости

Маслото: добавянето на масло към тестото по време на месене прави тестото меко и много удобно за работа. Щом то се обработи с маслото, отначало изглежда, че нещата ще се объркат, но продължавате да месите и всичко се получава по правилата.

Лимоненото мляко: да, тази тайна с лимоновия сок кара млякото да се подсирва и това му придава много мекота. Ако предпочитате, използвайте бял оцет вместо лимонов сок.

Количеството брашно: то може да варира леко, няма проблем, но все пак го спазвайте горе-долу.

Време за втасване на тестото: може да варира от 1 час до 1 час и 30 минути, в зависимост от температурата; в студен ден нека да е час и половина, докато удвои обема си.

Универсална рецепта за домашен хляб, която става за всяка хлебопекарна

Измерване на съставките: винаги използвайте кухненска везна и претегляйте съставките, за да бъдат точни.

Размер на тавичката: за това хлебче използват обикновено тавичка с размери 30 x 12 см, но става и с приблизителни размери 25 x 15 см. Ако предпочитате, използвайте две малки тавички – така може и да не преплитате двете тестени половинки, а да опечете всяка от тях самостоятелно.

Как да втасваме хляба в студените дни?

Втасването в студените дни е предизвикателство, обаче с малко творчески креатив може да направите пухкав и добре втасал хляб. Но освен, че трябва да покриете купата или формата с тестото, е задължително то да втасва на затворено място. Може да напълните плик с гореща вода и да го сложите заедно с тестото – така се получава перфектна среда, в която то втасва по-бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Тази рецепта е един от фаворитите за най-вкусна агнешка супа

От тефтера на баба: Пирожки с извара

Не сте яли по-вкусен огретен

Много лесна и бърза пролетна манджичка

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com