С тази подправка пилето с ориз в гювеча ще стане божествено

16200
С тази подправка пилето с ориз в гювеча ще стане божествено
Снимка: iStock

Глиненият гювеч е традиционен за родната ни кухня съд, в който домакините приготвят лесно и бързо великолепни ястия с неповторим вкус. Своите предимства глинените съдове са доказали през хилядолетната си история, свързана с Древен Рим. Приготвянето на храната в гювечета е доказано безопасно за здравето за разлика от готвенето в определени други съдове, при които по време на готвене и нагряване има риск да мигрират от съда в храната вредни вещества. Тази опасност е елиминирана с използването на глинени съдове за приготвяне на ястията. Нещо повече – глинените съдове обогатяват храната с  мед, калций, магнезий, желязо и други. Глинените съдове поглъщат и вредните елементи, отделени от храната по време на приготвянето ѝ, с което ползата от употребата им се умножава.

Най-хрупкавото пиле на фурна - ще си оближете пръстите

Глинените съдове придават и специфичен вкус на готовата храна, несравним с нищо друго. Улесняват домакинята, която единствено трябва да внимава с измиването на използвания съд, тъй като е тежък и чуплив, съкращават времето за готвене и се отличават с широка употреба – в тях може да приготвите богато разнообразие от ястия. Всички тези предимства са повече от достатъчни, за да закупите глинен съд и предложите на семейството си храна, приготвена в него. Нека днес това бъде ястие, традиционно приготвяно в тава във фурната – пиле с ориз. Освен специфичния вкус, който ще му придаде глинения съд, имаме за вас още една тайна – „вълшебна“ съставка, подправка, която ще придаде на пилето с ориз в гювеча божествен вкус и завладяващ аромат.

Съставката, която превръща печеното пиле в шедьовър

Коя е тайната подправка за пилето с ориз в гювеча?

Всъщност тайната подправка, с която ще направите пилето с ориз в гювеча неповторимо, не е толкова тайна. Популярна и позната е, тайната е в начина, по който трябва да е приготвите, преди да я добавите към ястието. Това е дивият лук. Може да го замените с обикновен градински, тайната не е в самия лук и че препоръчваме див, а в това, че трябва да го карамелизирате, преди да го добавите към ястието. Карамелизираният лук ще добави сладки нотки, неочакван аромат и златист цвят към пилето с ориз в гювеча и напълно нов, неповторим вкус, който ще завладее сетивата ви и ще изненада небцето ви. Има и друга тайна, която ще споделим с вас – сложете в гювеча първо само пилешкото месо с малко масълце. Когато е почти готово, извадете го и сложете в гювеча карамелизирания лук, морковите, ориза, някоя гъбка. Може да добавите и чушка, както и домат, ако мечтаете за славянски гювеч. Нека омекнат и се сготвят, преди да върнете пилешкото обратно. Приготвено по този начин пилето с ориз в гювеча ще изненада всички около масата с изненадващите си вкусове и аромати и ще ви спечели прозвището „най-добрата домакиня“.

Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com