Тези 3 подправки за домашна лютеница я правят УНИКАЛНА

24226
Тези 3 подправки за домашна лютеница я правят УНИКАЛНА
Снимка: iStock

Лютеницата е една от най-популярните зимнини в България. Това е нещо средно между сос и салата, т.е. за това, което наричаме зеленчуков хайвер. Само основната съставка на лютеницата не е тиквичка или патладжан, а червен пипер - капия.

Българската лютеница е универсална, подходяща е и за сандвичи, и за сос, и за маринати, и за добавяне към супи или яхнии.

Името „лютеница” може би ще изплаши малко тези, които не обичат лютото и знаят, че в България лютото се нарича „люто”. В случая обаче говорим за разядка с много мек сладък вкус. В него няма нищо люто, разбира се, ако рецептата не включва добавяне на люти чушки.

За готвене се използват сладки червени чушки, обикновено сортове капия. Това са такива червени големи чушки с размер на длан, обикновено доста плоски. Идеални са за печене. От печени чушки се приготвят много ястия, включително лютеница.

Що се отнася до другите съставки, те могат да варират. Най-често пиперът се допълва от домати и патладжан, но са възможни варианти. Така например попаднахме на рецепти с моркови, люти чушки, чесън, картофи и дори сирене. По принцип, след като разберете технологията, можете да експериментирате безкрайно. Основното е, домашно приготвената лютеница да бъде вкусна.

3 подправки за домашна лютеница я правят УНИКАЛНА – това са, магданоз, чесън, кимион

Как се готви българска лютеница?

Чушките са в основата на лютеницата. Количеството на чушките трябва да бъде повече от половината. Чушките трябва да са печени.

Доматите също трябва да бъдат узрели, можете дори леко презрели и ароматни. След изпичане чушката трябва да се почисти от люспата. Просто ги сложете в тенджера и ги похлупете и люспата ще се отдели сама.

Зеленчуците се пасират поотделно на пюре - или до гладкост, или така, че да останат малки парченца. В последния случай ще се окаже „Едросмлянска лютеница“, в първия - „Финосмляна“.

Следващата стъпка е готвенето. Пюрето се готви при непрекъснато бъркане, докато влагата се изпари. Готовността се проверява лесно - ако се мине с лъжица по повърхността на сместа, трябва да остане следа.

Кимион традиционно се добавя от подправките. Но можете да експериментирате.

Готовата лютеница се прехвърля в чисти буркани и се стерилизира за половин час. Ако смятате да ядете лютеница веднага, тогава можете да минете без стерилизация.

Лютеница: класическа рецепта с домати

За килограм чушки вземаме 500 г домати, 400 г патладжан, 20 г растително масло, сол, черен пипер, захар, кимион.

Най-трудно е приготвянето на доматеното пюре. Теоретично можете да използвате готови, но няма да се окаже съвсем домашно приготвена лютеница. Така почистваме доматите, изваждаме семките, нарязваме ги и ги слагаме на огъня в дълбока тенджера, като загреят ги намачкваме. Пюрето се вари 5 минути при непрекъснато бъркане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Пълнена агнешка плешка за Великден - най-вкусната рецепта

Неустоими козуначени кифлички

От тефтера на баба: Крехко агнешко на фурна

Стъпка по стъпка: Перфектните поширани яйца

Какви подправки задължително се слагат на агнешката супа

Каква трябва да е марината за агнешките котлети, за да се топят в устата

Кои са най-добрите гарнитури за агнешко месо

Как да имаме най-крехкото агнешко на фурна

Тази разкошна агнешка чорба се харесва и на най-претенциозния вкус

Ябълков сладкиш с орехи и канела: Перфектна комбинация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com