Трапезата на Великден

108566
Трапезата на Великден
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Какво е един празник без празнична трапеза? Специалистите от supichka.com имат няколко подходящи и много вкусни идеи за специалния ден.

Зелена салата

1. една салатка / марулка

2. 1 връзка репички

3. 1 връзка пресен лук

4. ½ връзка пресен чесън

5. 10 маслини

6. 2 яйца

7. 100 грама сирене

8. сока на ¼ лимон

9. 3 супени лъжици зехтин

Измийте и почистете зеленчуците, сварете яйцата.

Може да нарежете салатката с нож, но много по-добре е да накъсате салатката с ръце. Така салатката няма да се смачка и ще остане много по-дълго време свежа. Нарежете лука и чесъна на ситно, а репичките на колелца и ги добавете към накъсаната салатка.

Добавете лимоновия сок, зехтина и солта и разбъркайте, за да се овкусят добре зеленчуците. Нарежете сиренето на кубчета и заедно с маслините ги сложете върху салатата. Слагайки сиренето и маслините накрая цели да не потънат тежките съставки на дъното на купата със салата, както се случва, когато салатата се разбърка заедно с тях. Най-отгоре сложете нарязаните на осминки яйца.

Агнешко печено на фурна

1 агнешко бутче / агнешко месо на парчета

2. 1 връзка пресен лук

3. 5-6 стръка пресен джоджен

4. сол, червен пипер, черен пипер

Измивате добре агнешкото бутче/агнешко месо, след което го поръсвате със сол, която втривате в месото с ръце. Поръсвате с червен и черен пипер, който също се втрива добре в агнешкото бутче. Оставяте месото за около 15 минути, за да поеме подправките.

Междувременно нарязвате лука и джоджена на дребно. Поставяте агнешкото в голяма тава, според размера на бута/месото, наливате 1 чаена чаша топла вода, в която добавяте нарязаните лук и джоджен.

Поставяте тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути, за да хване агнешкото лека коричка, след което вадите тавата, покривате я плътно с алуминиево фолио и печете около 3 часа на 180 градуса. Въпреки, че обикновено това е времето необходимо за изпичане на агнешкото, след около 2 часа прекарани във фурната може да погледнете, дали месото не е останало без вода, или пък дали не е вече готово.

Преди сервиране може да махнете фолиото и да запечете за десетина минути, за да хване вапето агнешко печено апетитна коричка.

Спанак с ориз

Строгият пост повелява днес, на Разпети петък да не се яде и пие нищо, но ние имаме едно постно предложение за всички, които не м...

Каша от коприва

1. 500г. коприва, или едно пакетче коприва от пазара

2. 1 връзка пресен лук, или една глава кромид лук

3. 1-2 стръка пресен чесън

4. 2-3 супени лъжици брашно

5. 20-30г. смлени орехи

Агнешки котлети с аспержи

Начин на приготвяне: Агнешките котлети се овкусяват с шарен пипер и сол. На дъното на тавичка с незалепващо покритие се нареждат аспер...

6. 100г. натрошено сирене

7. червен пипер, черен пипер и сол на вкус, 1-2 щипки джоджен

Копривата почиствате и измивате добре. След това се задушава в около 200 мл. вряща вода за 1-2 минути, изважда се от водата и се нарязва.

Лука и чесъна нарязвате наситно и задушавате в горещо олио, докато омекнат. Добавяте и нарязаната коприва и разбърквате добре.

Ред е на брашното, което изсипвате малко по малко, като разбърквате енергично. В противен случай кашата от коприва няма да бъде гладка, а ще се получат бучки. Добавяте и водата, в която е вряла копривата. Бавно, при непрекъснато разбъркване.

Сега е моментът за подправките – 1/2 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена лъжичка червен и щипка-две черен пипер. Разбира се може да сложите и повече, въпрос на вкус. Често към ястията от коприва се добавя и джоджен, тъй че ако сте любители на тази подправка добавете щипка-две.

Сарми с лозов лист в доматен сос

Специалистите от vremezagotvene.bg отново предлагат вкусно, лесно и нетипично ястие. Необходими продукти: 30 лозови листа за плънкат...

След около 10-15 минути яхнията от коприва е готова. Но кашата от коприва не е истинска каша от коприва, ако не е поръсена с натрошено сиренце и орехи. А за да бъде по-засищаща, може да поднесете кашата от коприва със сварена елда, киноа, или пък сварен ориз.

Кекс от царевично брашно и кокосово мляко

Необходими продукти: 700 гр царевично брашно без глутен 400 мл кокосово мляко 60 мл оризово олио течна стевия на вкус 1 1/2 ч.л. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com