Всяка домакиня трябва да може да готви тези български ястия с кайма

16829
Всяка домакиня трябва да може да готви тези български ястия с кайма
Снимка: supichka.com

Мусака

Всяка българска жена още преди да се омъжи трябва да умее да готви мусака. Едно от най-лесните и обичани ястия, които едва ли има мъж, който не обича. Спорно е дали мусаката е с български или гръцки произход. Подобно ястие е популярно на целия Балкански полуостров, а самата дума е от арабски произход. Така или  иначе, тя трайно присъства в традиционната българска кухня. Ето една лесна и бърза рецепта, с която ще впечатлите близките си:

Продукти:

400 г кайма, 1 глава лук, 1 морков, 700 г картофи, 250 г доматено пюре, чубрица, магданоз, сол, черен пипер, червен пипер.
За заливката: 2 яйца, 400 г кисело мляко, щипка сол, щипка сода.

Начин на приготвяне:

Нарежете морковите и лука на ситно. Запържете в 2 с.л. олио. Добавете каймата и продължете да бъркате. Нарежете картофите на кубчета и прибавете към сместа заедно с 1 ч.ч. вода. Бъркайте, докато картофите омекнат. Ако е необходимо, доливайте вода. Малко преди картофите да са напълно готови, добавете доматеното пюре и подправките. Оставете на котлона още около 10 минути. Изсипете в тавичка. Сега пригответе заливката. Разбъркайте всички продукти добре и залейте равномерно. Печете няколко минути, докато се получи златиста коричка.   

Мусаката е демоде, след тази рецепта никой не я прави постарому

Зелеви сарми

Малко по-трудно ястие за приготвяне от мусаката, но задължително трябва да присъства на българската трапеза (постно или с кайма). Ето най-лесната рецепта, от която близките ви ще си оближат пръстите.

Продукти:

1 кг кайма, 3 глави лук, 3 моркова, 1 кисела зелка, магданоз, 1 бутилка доматен сок, 500 г ориз, сол, черен пипер, червен пипер, чубрица.

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и морковите на ситно и запържете в предварително нагорещен тиган. Поставете каймата в студена вода, за да стане на трохи. Добавете към лука и морковите. Когато каймата се е запържила добре, изсипете ориза, малко вода и подправките. Оставете да къкри, докато водата се изпари. След като оризът набъбне, добавете доматения сок и магданоза. Дръпнете сместа от котлона. Поставете на дъното на дълбока тенджера няколко зелеви листа. С малка лъжичка сложете по малко плънка във всяко листо, завийте добре и подредете в тенджерата.
След като подредите всички сармички, долейте вода почти до горе и поставете чиния с отвора надолу, за да покриете сармите.
Оставете да къкри на тих огън до готовност.

Българска мусака, която винаги се получава вкусна и с пухкава заливка

Пълнени чушки с кайма и ориз

Още едно традиционно българско ястие, което трябва да умеете да приготвяте. Най-популярно е с кайма, на Бъдни вечер присъства на трапезата ни в постен вариант само с ориз и подправки. Рецептата е същата като цитираната, но без кайма.

Продукти:

8-10 чушки, 600 г кайма, 1 глава лук, 1 морков, 1 настърган домат или домати от консерва, ⅔ ч.ч ориз, червен пипер, черен пипер, чубрица, сол.

Начин на приготвяне:

Нарежете морковите и лука на ситно (може да ги настържете) и запържете в 3-4 с.л. олио. Добавете каймата (предварително размита с вода, за да стане на трохи). Прибавете ориза и запържете леко, докато стане стъклен. Идва ред на подправките. Добавете вода (в съотношение 3:1 с ориза). Бъркайте, докато оризът стане напълно готов.

Подгответе чушките. Изчистете ги и измийте внимателно. С вилица продупчете чушките, без да ги разкъсвате напълно, само дупчици, за да може водата да проникне в тях и да са по-сочни. Осолете ги отвън и отвътре.
Напълнете ги с готовата смес и поставете в тавичка. Полейте ги с гореща вода и поставете във фурната. Пекат се на 180 градуса и след около 45 минути са готови. Най–хубави стават, ако ги обърнете и отново върнете във фурната, за да се изпекат от двете страни.

Добър апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Бърз КЕКС за нула време с кисело мляко и орехи

Агнешко в гювечета – рецепта за 25 минути

Ето с какво да мариновате агнешките котлети, преди да ги изпечете

Домашно панетоне по оригинална италианска рецепта

Великденска дроб сарма от тефтера на баба

Топи се в устата: Лесни трикове за приготвянето на крехко агнешко

Каква е тайната на крехките агнешки ребра на фурна

Уникална дроб сарма с агнешки дреболии - запазила се е през годините

Коя марината е най-добра за агнешкото месо

Как да приготвим най-крехката агнешка плешка на фурна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com