Защо не втасва козунака - ето какво сме оплескали

2829
Защо не втасва козунака - ето какво сме оплескали

Има няколко възможни причини, поради които тестото за козунак не втасва:

  1. Недостатъчно количество мая: Ако рецептата изисква грешно количество мая или ако маята е стара, тестото няма да втаса достатъчно.
  2. Твърде висока или ниска температура: Ако температурата на тестото или околната среда е твърде висока или ниска, това може да повлияе на способността на дрождите да се развиват и растат.
  3. Прекомерно месене: Ако тестото се меси твърде много, това може да разгради протеините, които са необходими за разширяване на тестото, докато втасва.
  4. Няма достатъчно време за втасване: Ако тестото не получи достатъчно време за втасване, маята няма да има шанс да се развие и тестото няма да втаса много.
  5. Прекомерно количество захар: Прекомерното количество захар може да спре процеса на втасване на тестото, тъй като маята използва захарта като храна и ако има твърде много от нея, тя може да се насити и да спре да расте.

Ако тестото не втаса, опитайте да проверите всички тези фактори, за да определите възможната причина. Освен това, ако тестото не втаса, то може да се омеси отново с правилните проценти съставки и да му се даде достатъчно време да втаса, за да се реши проблемът.

Още: Италианският козунак Панетоне – по какво се различава от нашия?

Също така проверете съотношението брашно към вода. 60:40 е най-доброто съотношение. Ако пропорцията е различна, тестото най-вероятно няма да бухне, но ще бухне по-широко или ще бухне добре и след това рязко ще спадне.

Какво да направите, за да бъде козунакът ефирен

Приготвянето на тестото е сложната част от процеса. За да е леко, не е нужно да пестите време и усилия и да месите, докато престане да остава по ръката ви. Добре пресято брашно ще осигури ефирност на тестото. Също така, лекотата на козунака може да се постигне с помощта на коняк или ром, ако такава съставка присъства в рецептата.

Тестото за козунак трябва да се меси старателно и дълго.

Още: Великденски козунак, който гарантирано ще стане на конци

Какво да направите, ако козунакът не е опечен

Често се случва козунака да изглежда перфектно отвън, но отвътре да не е готов. За да избегнете такъв проблем, първо трябва да следвате всички точки в рецептата и да го печете поне 30 минути, ако тестото е с тегло до килограм. Ако грамажът е по-голям, тогава и времето за печене е по-дълго. Водете се от това как втасва тестото във фурната. Ако продуктът се надигне, значи е изпечен равномерно. Ако не сте сигурни, че е добре изпечен, проверете готовността например с клечка за зъби. Внимателно го поставете в продукта и го извадете. Ако клечката е суха, значи е изпечен добре. Ако не, тогава времето за печене трябва да продължи.

Какво да направите, ако козунакът не излиза от формата си

Преди печене формичките, дори и да са хартиени, трябва да се намажат добре отвътре с мазнина или олио. Не изваждайте изпечените козунаци веднага от формите, трябва да ги оставите малко да изстинат.

Още: Великденски козунак за начинаещи домакини

Какво да направите, за да не изгори козунакът

Преди да започнете да печете козунак, трябва предварително да загреете фурната. Не можете да го поставите в студена фурна, защото може да спадне, а при рязко повишаване на температурата страните и повърхността на козунака могат да изгорят. За да избегнете това, трябва предварително да загреете фурната поне до 150 градуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Орехов сладкиш със сладко от смокини

Вкусен КЕКС с какао и орехи: Бърза рецепта

Маслен сладкиш със сладко от ягоди: Ето каква е тайната

Много лесни и вкусни: Ето как да приготвите перфектните бухтички

Ето как да си приготвите агнешка курбан чорба

Агнешка дроб сарма с ориз и заливка за вашата трапеза

Знаете ли как се правят яйцата по арабски?

Как се овкусява агнешкото месо за Великден?

Как се приготвя традиционната великденска питка?

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com