Блокада на пътя Русе - София заради войната по пътищата

15693
Блокада на пътя Русе - София заради войната по пътищата

Над 100 рокери от Русе, Разград и Велико Търново блокираха днес по обед пътя Русе-София в двете посоки, предаде БГНЕС.

Рокерската акция бе подкрепена и от велосипедисти от Русе и бе в знак на протест срещу жертвите на пътя. Мотористите настояват да се спре движението на ТИР-ове през уикенда в летните месеци, провокирани от смъртта на свой събрат.

Протестът започна в 12 ч и продължи три часа. Пропускаха се само леките автомобили и автобусите, на които се раздаваха листовки с исканията на протестиращите. Тъй като много бързо се образуваха големи опашки от ТИР-ове, се наложи камионите да се пускат на 15 минути на порции от десетина.

Протестът бе организиран от русенските "Tъндърс", "Lоуландърс" и "Щуките", които все още скърбят за своя събрат Ивайло Андреев. Той загина преди две седмици само на 36 години, когато се озова срещу два изпреварващи се ТИР-а на пътя Русе-Бяла.

Президентът на мотоклуб "Тъндърс" Пламен Младенов-Кучето, е бил участник в инцидента с Ивайло. "Наистина да се спрат ТИР-ове през уикенда по пътищата на България, както е в другите европейски страни. Ние сме тук като разграден двор – който не мине, той не ни аргасва. Карат тези камиони като изоглавени, колона от 5-6 камиона, два тръгват едновременно да изпреварват, насрещно движещите се спират и отбиват от пътя. С нас се случи точно това - бяхме пет мотора, влизаме в завой, на излизане от завоя два камиона срещу нас един до друг и пътят е тесен, няма къде. Четири човека минахме, един не можа. На всеки един може да се случи. Ако имаше на наше място кола, вместо мотоциклети, той нямаше да има абсолютно никакъв шанс, тъй като автомобил нямаше там къде да избяга", разказа Пламен.

Затова исканията на протестиращите са за промени в законодателството, свързани с целогодишна забрана за движение на тежкотоварни камиони през почивните дни, да се има по-строги санкции за причиняване на смърт на пътя, а средствата от транзитни такси и разрешителни на камионите да се използват за подобряване на инфраструктурата.

Веселина Иванова от Международната асоциация на пострадали при катастрофи заяви, че подкрепят изцяло протеста на рокерите, защото убийствата по пътя трябва да престанат. "Трябва да бъде спряно движението на товарни превозни средства в почивните дни, за да може тези, които са на две колелета, да карат малко по-спокойно и да има някакъв ред по пътищата в нашата държава", каза тя.

Според шофьорите на ТИР-ове искането да не пътуват през уикенда не е оправдано. Те признават, че турци и румънци не спазват правилата, но това не е повод всички да бъдат поставяни под общ знаменател.

Протестът на рокерите ще продължи след две седмици, като се очаква да прерасне в национален и мотоклубове от други градове също да блокират част от пътищата в регионите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе