Русенско училище изгражда в подрастващите култура на хранене и здравословен живот

2385
Русенско училище изгражда в подрастващите култура на хранене и здравословен живот
Снимка: ОУ "Иван Вазов"- Русе

ОУ „Иван Вазов“ в Русе е финалист в първата фаза от програма „Нестле за по-здрави деца“. След края на фаза 1 от инициативата, на церемония училището ще представи своите постижения за изграждане на трайни хранителни навици и култура за здравословен начин на живот у своите ученици. Четири от 20-те финалисти ще бъдат отличени за активното си участие в проекта.

„Нестле България“ ще предостави парични награди, с които ще се подобри материалната и спортно-техническа база на съответното учебно заведение. Голямата награда е 10 000 лева, с която победителят да реновира столова или физкултурен салон, където децата прекарват свободното си време. Специалната награда предвижда среща с шеф Жоро Иванов, който ще сподели своя опит и знания за приготвяне на храна с персонала.

Млади математици от Русе почитат великия си патрон

Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе подготвя редица събития за патронния си празник. В началото на 2019 г. бе обявен...

През учебната 2018/2019 г. над 300 деца от 4 училища от област Русе се включиха в Програмата. За 4 месеца учебните заведения преподаваха уроци по шестте модула от проекта, които са свързани с ролята на плодовете и зеленчуците в ежедневния хранителен режим, ролята на всекидневната физическа активност, консумацията на вода, общото време със семейството при хранене и правилната грижа за домашните любимци.

От 119 училища в България бяха отличени 20 от тях, избрани с оглед на процента участващи ученици и предоставената идея за продължение на Програмата. Сред финалистите са 6 училища от община Пловдив, 3 от София и София област, както и училища от областите Търговище, Смолян, Варна, Монтана, Враца, Ловеч, Стара Загора, Велико Търново и Русе.

Училищата са изпълнили задачите си и по шестте модула за по-здрави български деца и са изпратили визуални материали и попълнени технически карти за участие във финалния подбор на учебни заведения.

„Нестле за по-здрави деца“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години. Програмата стартира през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации. През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, „Нестле за по-здрави деца“ в България става част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия. През 2018 г. Програмата разширява своя обхват и влиза в учебните заведения в цялата страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе