X
 
 

Русенско училище изгражда в подрастващите култура на хранене и здравословен живот

1936 0
Русенско училище изгражда в подрастващите култура на хранене и здравословен живот
Снимка: ОУ "Иван Вазов"- Русе
ОУ „Иван Вазов“ в Русе е финалист в първата фаза от програма „Нестле за по-здрави деца“. След края на фаза 1 от инициативата, на церемония училището ще представи своите постижения за изграждане на трайни хранителни навици и култура за здравословен начин на живот у своите ученици. Четири от 20-те финалисти ще бъдат отличени за активното си участие в проекта.

„Нестле България“ ще предостави парични награди, с които ще се подобри материалната и спортно-техническа база на съответното учебно заведение. Голямата награда е 10 000 лева, с която победителят да реновира столова или физкултурен салон, където децата прекарват свободното си време. Специалната награда предвижда среща с шеф Жоро Иванов, който ще сподели своя опит и знания за приготвяне на храна с персонала.

Млади математици от Русе почитат великия си патрон

Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе подготвя редица събития за патронния си празник. В началото на 2019 г. бе обявен...

През учебната 2018/2019 г. над 300 деца от 4 училища от област Русе се включиха в Програмата. За 4 месеца учебните заведения преподаваха уроци по шестте модула от проекта, които са свързани с ролята на плодовете и зеленчуците в ежедневния хранителен режим, ролята на всекидневната физическа активност, консумацията на вода, общото време със семейството при хранене и правилната грижа за домашните любимци.

От 119 училища в България бяха отличени 20 от тях, избрани с оглед на процента участващи ученици и предоставената идея за продължение на Програмата. Сред финалистите са 6 училища от община Пловдив, 3 от София и София област, както и училища от областите Търговище, Смолян, Варна, Монтана, Враца, Ловеч, Стара Загора, Велико Търново и Русе.

Училищата са изпълнили задачите си и по шестте модула за по-здрави български деца и са изпратили визуални материали и попълнени технически карти за участие във финалния подбор на учебни заведения.

„Нестле за по-здрави деца“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години. Програмата стартира през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации. През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, „Нестле за по-здрави деца“ в България става част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия. През 2018 г. Програмата разширява своя обхват и влиза в учебните заведения в цялата страна.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители