X
 
 

В Русе отчитат двойно намаление на липсващите от училище деца

2976 0
photo of В Русе отчитат двойно намаление на липсващите от училище деца
Снимка: Областна администрация- Русе
В Русе се проведе заседание на Постоянната комисия в областта на образованието, младежките дейности и спорта и Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси. Отчетено бе изпълнението на дейностите по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст.

През учебната 2018/2019 г. са създадени 32 екипа за обхват с общо 502 служители, като 384 от тях са педагогически специалисти. Останалите са представители на общинските администрации, служители на дирекциите за социално подпомагане, както и на Министерството на вътрешните работи. Информацията бе представена от началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева.

За 10-та година учениците от Смолянско са отличници, без отпаднали деца от образованието

Десета година вече смолянските ученици са в челните класации по знания, стана ясно по време на брифинг от областния управител на Смолян...

Общият брой на децата и учениците, които фигурират в обхвата на Информационната система за реализация на механизма е 2062, като 53 са отпаднали  преди 2018/2019 г. и не са записани в училище. От тях 39 са в училищна възраст и 14 в предучилищна. За 11 от тях няма информация за настоящ адрес и най-вероятно не живеят към момента на територията на областта. За лицата, за които липсва информация и не са открити на адрес, се правят справки от служителите на МВР.

Наблюдава се тенденция към плавно намаляване на броя на необхванатите в образователната система деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Броят на незаписаните към юни 2018 г. е 121, а към юни 2019 г. е 53.

Установени са нарушения на задълженията на родителите, настойниците/попечителите или лицата, които полагат грижи за детето. С цел налагане на наказания са изпратени 404 уведомителни писма до кметове на общините, съставени са 82 акта за установяване на административни нарушения, а са издадени 28 наказателни постановления, като 13 са връчени и влезли в сила.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.