Фестивал Тракийски Мистерии – древен извор на духовното ни наследство

5391
Фестивал Тракийски Мистерии – древен извор на духовното ни наследство
Снимка: Фестивал Тракийски Мистерии

Ежегодният Фестивал Тракийски Мистерии реализира изключително успешно ново издание - 2022 година.

Ценителите и почитателите на автентичните възстановки на Древния орфически тракийски епос  участваха в шествията на древните тракийски реликви и пресъздаването на свещените традиции на нашите предци, които имат сила и днес.

Тазгодишното издание на Фестивал Тракийски Мистерии се проведе на четири сцени: Старата митрополия „Света София“ и Античния театър в Несебър, и за първи път в Античния театър и Античния стадион на Стария Пловдив.



В сезон 2022, освен че продукциите на фестивала достигнаха до нови локации, в програмата бяха  добавени и нови съпътстващи формати на творчески ателиета с павилиони, свързани с тракийски изкуства, занаяти и традиции. Това даде възможност на зрителите да се подготвят за представленията и да преживеят завладяващото потапяне в духа и атмосферата на епохата, и характера на събитията, пресъздадени в сюжетите на възстановките.

Различните ателиета спомогнаха за задълбочаване в изследването на мистиката и силата, закодирани в приготвянето на обредната храна, облекло и ритуалните предмети: Мистерията на българския обреден хляб, Мистерията на Тракийската одежда, както и Мистерията на оброчните глинени плочки - ателието, в което писари на място изписваха оброчни плочки на древното тракийско руническо писмо.

Фестивалните дни започваха с обновената изложба „Тракийски Мистерии“ на дигиталния артист Диляна Ангелова – с мащабни платна, където минало и настояще съжителстват в неочаквана симбиоза и провокират с архетипната орфическа символика.

Търсещите задълбочаване в срещата на различни научни дисциплини посетиха лекции на Института по Т-наука, с участието на Фондация “Родов Завет“, на тема: "Свещеният език на траките и неговата сила за човека днес".

Кулминацията на всеки от фестивалните дни бяха завладяващите вечерни спектакли. Тези уникални по рода си възстановки са една от най-мащабните и въздействащи форми за пресъздаване на културата и възвишената духовност на Древната Тракийска цивилизация по нашите земи. Концепциите и изпълнението на сюжетите в спектаклите са без аналог.



Спектакълът „Мистерия на тракийския Херос“ е съпреживяване на победата на Свещения Херос, възвръщащ битието в Реда, отвоюван от враждебните сили на хаоса.

Спектакълът „Тракийска Мистерийна драма“ въвежда в присъствието на царските инсигнии и Свещения кивот на предците,  Възкресението и тържественото увенчаване на Победилия Херос с Невястата.

Във времената на криза на идентичността, в безпрецедентното изчезване на човешката личност в космополитното „модерно“ общество на анонимност и откъсване от корените - това което Фестивал Тракийски Мистерии отново сподели с гостите и почитателите си в сезон 2022, е като вода от най-чистия извор за жадните, хляб за гладните и глътка старо вино, силно като кръвта на древния български род.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Над 30 артисти и експерти в изкуствата и екологията обменят опит по програма RE-IMAGINE Green Residency

Репетициите на "Бебе на борда" започнаха в Народния театър

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг 747 в София (ВИДЕО)

Дълги аплодисменти за Емил Марков и Керана на премиерата на "Всяка първа сряда" (СНИМКИ)

Концерт на Васил Найденов открива Sofia Summer Fest 2024

"Монолози за вагината" получи две награди "Златен кукерикон" в Сатиричния театър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена