Най-добрият холандски роман за деца излиза на български

110802
Най-добрият холандски роман за деца излиза на български
Снимка: Емас

Тъмна нощ. Затворен в малък параклис, шестнадесетгодишният Тюри от Кралството на Дахонаут трябва да издържи на последното изпитание, преди да стане рицар - нощното бдение. Но в тишината, нарушавана само от пращенето на свещите, някой похлопва на вратата и непознат глас моли за помощ. Тайно писмо трябва да бъде занесено до крал Юнаувен отвъд Големите планини, писмо, от което зависи съдбата на цяло кралство. И Тюри е призван да изпълни това поръчение и да спаси страната на Юнаувен.

Макар че нарушаването на бдението може да му коства рицарския сан, момъкът поема на път в неизвестното - през гъсти гори и буйни реки, стръмни върхове и бездънни урви, към величествени замъци и непознати градове. Сблъсква се с жестоки врагове, готови да го убият, ала намира и приятели за цял живот.

Преследване с цепелин през Европа и през историята

Четирийсет  млади мъже лежат по очи на калдъръмения площад пред „Нотр Дам” в очакване да бъдат ръкоположени за пропове...

Но не може да се довери никому. Защото – като истински рицар – е готов на всичко, за да спази своя обет...

Тонке Драхт е любима нидерландска авторка и интересна личност - родена е в Батавия, сегашна Индонезия, прекарала години във военнопленически лагер в Япония още като дете, художничка, учителка, писателка... A „Писмото за краля”, най-известната ѝ творба, излиза през 1962 г. и с него Драхт печели най-престижната награда за детско-юношеска литература на Нидерландия, „Златният калем”. Книгата я прави истинска звезда, определят я за най-добрата авторка за деца в страната, а през 1976 г. е удостоена с Националната награда за цялостно творчество. Тонке Драхт ни радва и с прекрасните си илюстрации към написаните от нея книги. “Писмото за краля” е чудесен пример и за художническия й талант.

Макар че романът “Писмото” е написан преди толкова много време, интересът към него не стихва и до днес. През 2004 г. произведението бе избрано за най-добрата детско-юношеска книга за последните петдесет години. А след това по нея бе поставена пиеса и дори беше заснета внушителна екранизация. Романът беше преведен на 22 езика, а когато се появи на английски през 2013-а, предизвика истински фурор в книжния свят - “Таймс” и “Метро” го обявиха за Книга на годината.

А за какво всъщност говори “Писмото за краля”? Тонке Драхт пише и научна фантастика, и исторически романи, а “Писмото” се крепи на традицията на артурианските легенди. Неведнъж е сравняван с "Хобит" на Дж. Р. Р. Толкин заради перфектно развитите образи и класическия сблъсък между добро и зло в един фантастичен свят, разгърнат с размах и дълбочина. Премеждията на 16-годишния Тюри по пътя към изпълнение на важната му мисия ще го научат, че първото впечатление може да бъде подвеждащо, че приятелството се крие на необичайни места, че неразбирането често може да доведе до неразбирателство. Пред Тюри се издигат множество препятствия, заплашва го смърт, залавян е не веднъж, но това са само изпитания за неговите воля и благородство. Той започва приключението си като неопитно момче, но ще го завърши като достоен възрастен.

"Казанската звезда" на вълшебницата за деца Ева Ибътсън

 „Казанската звезда” ни води във Виена през 1908 г. и ни потапя в атмосферата на орнаментираната й архитектура, разточ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com