Отиде си театралният титан, променил облика на американската сцена

4244
Отиде си театралният титан, променил облика на американската сцена
Снимка: iStock

Робърт Брустийн - титан в театралния свят, критик, драматург, радетел за художествена почтеност и основател на два от водещите регионални театри в САЩ, почина на 96-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес. Той си е отишъл в неделя в дома си в Кембридж, щата Масачузетс.

Робърт Брустийн - защитникът на театралното изкуство

Известен като страстен и провокативен защитник на театралното изкуство, който настоява за новаторски произведения и за авантюристично модернизиране на класиката, Робърт Брустийн основава Йейлския репертоарен театър и Американския репертоарен театър в Харвард.

Още: "Булчинската рокля" от Щефан Фьогел с премиера в Сатиричния театър

Някои от произведенията, поддържани от него, смущават критиците и зрителите, които не са свикнали с нетрадиционните постановки. Брустийн обаче не смята, че дължи извинение. "Знам, че не съм в крачка. Толкова не съм в крачка, че почти съм в крачка", казва той пред "The New York Times" в началото на новия век.

Йейлският репертоарен театър, основан от Робърт Брустийн, е произвел няколко носители на награда "Пулицър" и номинирани финалисти. Много от постановките му стигат до Бродуей и общо печелят 10 награди "Тони" и над 40 номинации.

Снимка: Getty Images

След като е уволнен от Йейл, Брустийн преминава в Харвард, където преподава английски език и през 1980 г. основава Американския репертоарен театър, превърнал се в един от най-престижните театри в страната и носител на множество награди, сред които "Тони" и "Пулицър".

През дългата си кариера на режисьор, драматург и преподавател Робърт Брустийн е подпомогнал артистичното развитие на театрални творци от ранга на Мерил Стрийп, Кристофър Уокън, Чери Джоунс, Сигорни Уивър, Джеймс Лапин, Тони Шалуб, Линда Лавин, Стив Зан, Дейвид Мамет и др.

Брустийн е твърд привърженик на идеята, че театърът трябва да бъде преди всичко форма на изкуство, а не само политическа платформа. "Мисля, че най-великият театър е този, който съчетава върховете и низините. Единственото нещо, което не мога да понасям, е средата", казва той.

Още: Весела Бабинова се вихри в моноспектакъла "Пистолет в Торнадо"

Писателска дейност, награди и отличия

Освен на пиеси, Робърт Брустийн е автор и на много книги с есета и критики. Носител е на редица отличия и е въведен в Залата на славата на театъра.

Снимка: Getty Images

През 2010 г. президентът Барак Обама му връчва Медал за принос към изкуството в Белия дом и го обявява за "водеща сила в развитието на театъра и театралните творци в САЩ".

През 2012 г. Робърт Брустийн е попитан какво мисли за сегашното състояние на американския театър. Тогава той отговаря, че билетите са твърде скъпи, а произведенията често не намират дълбок отзвук. 

"Обичам забавленията, но забавленията трябва да са сериозно усилие за изследване на американската душа чрез нейния театър. Романистите разбират това, поетите го разбират, а за известно време и драматурзите наистина го разбираха. Това вече го няма. А ако го има, то не се появява на сцената", казва Робърт Брустийн, цитиран от БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Суинг танцьори от над 50 държави идват за Sofia Swing Dance Festival

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com